sâmbătă, iunie 22, 2024

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Un student se află de peste cinci luni după gratii sub acuzația de terorism pentru o postare făcută pe contul său de Twitter, prin care susținut protestele din Kobane, conform Stockholm Center for Freedome.

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe  26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Avocatul lui Erdal susținuse anterior că clientul ei nu a putut să lucreze la studiile sale doctorale în perioada în care a stat în închisoare și că ar trebui eliberat imediat.

Erdal a fost arestat la 25 septembrie 2020 în legătură cu protestele de la Kobane, care au avut loc în sud-estul Turciei în 2014 și care s-au soldat cu 37 de vieți secerate.  El a fost acuzat de incitare la terorism și violență, iar procurorul a cerut o condamnare pe viață pentru 38 de oameni. Acuzațiile s-au bazat pe două tweet-uri nespecificate postate de Erdal.

Într-o scrisoare, Erdal a spus că nu a participat niciodată la proteste și că nu a chemat pe nimeni la violență. Acesta a susținut că a fost arestat în mod arbitrar și ilegal pentru un incident în care nu avea nicio responsabilitate.

În 2014,  Erdal a fost membru al tinerilor în comitetul executiv central al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP). El a rămas în acest rol timp de un an, lucrând ca reprezentant al tinerilor, al mișcării LGBTQ și al mișcării ecologice înainte de a demisiona în 2015 pentru a se concentra asupra cadrelor universitare.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.