sâmbătă, mai 15, 2021

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Un student se află de peste cinci luni după gratii sub acuzația de terorism pentru o postare făcută pe contul său de Twitter, prin care susținut protestele din Kobane, conform Stockholm Center for Freedome.

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe  26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Avocatul lui Erdal susținuse anterior că clientul ei nu a putut să lucreze la studiile sale doctorale în perioada în care a stat în închisoare și că ar trebui eliberat imediat.

Erdal a fost arestat la 25 septembrie 2020 în legătură cu protestele de la Kobane, care au avut loc în sud-estul Turciei în 2014 și care s-au soldat cu 37 de vieți secerate.  El a fost acuzat de incitare la terorism și violență, iar procurorul a cerut o condamnare pe viață pentru 38 de oameni. Acuzațiile s-au bazat pe două tweet-uri nespecificate postate de Erdal.

Într-o scrisoare, Erdal a spus că nu a participat niciodată la proteste și că nu a chemat pe nimeni la violență. Acesta a susținut că a fost arestat în mod arbitrar și ilegal pentru un incident în care nu avea nicio responsabilitate.

În 2014,  Erdal a fost membru al tinerilor în comitetul executiv central al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP). El a rămas în acest rol timp de un an, lucrând ca reprezentant al tinerilor, al mișcării LGBTQ și al mișcării ecologice înainte de a demisiona în 2015 pentru a se concentra asupra cadrelor universitare.

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare