vineri, aprilie 8, 2022

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Un student se află de peste cinci luni după gratii sub acuzația de terorism pentru o postare făcută pe contul său de Twitter, prin care susținut protestele din Kobane, conform Stockholm Center for Freedome.

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe  26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Avocatul lui Erdal susținuse anterior că clientul ei nu a putut să lucreze la studiile sale doctorale în perioada în care a stat în închisoare și că ar trebui eliberat imediat.

Erdal a fost arestat la 25 septembrie 2020 în legătură cu protestele de la Kobane, care au avut loc în sud-estul Turciei în 2014 și care s-au soldat cu 37 de vieți secerate.  El a fost acuzat de incitare la terorism și violență, iar procurorul a cerut o condamnare pe viață pentru 38 de oameni. Acuzațiile s-au bazat pe două tweet-uri nespecificate postate de Erdal.

Într-o scrisoare, Erdal a spus că nu a participat niciodată la proteste și că nu a chemat pe nimeni la violență. Acesta a susținut că a fost arestat în mod arbitrar și ilegal pentru un incident în care nu avea nicio responsabilitate.

În 2014,  Erdal a fost membru al tinerilor în comitetul executiv central al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP). El a rămas în acest rol timp de un an, lucrând ca reprezentant al tinerilor, al mișcării LGBTQ și al mișcării ecologice înainte de a demisiona în 2015 pentru a se concentra asupra cadrelor universitare.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.