sâmbătă, martie 6, 2021

Turcia:Ministrul de externe ar fi făcut activități de lobby în favoarea Ucrainei

Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de externe al Turciei ar fi făcut activități de lobby în favoarea  Ucrainei la prețuri uriașe pe  când era președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a dezvăluit portalul de investigație Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP).

 Potrivit documentelor publicate, campania condusă de lobbystul american Paul Manafort a fost menită să convingă diplomații și politicienii că închiderea prim-ministrului Ucrainiei, Yulia Tymoshenko, nu ar trebui să împiedice țara să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

O parte din strategia lui Manafort a fost recrutarea politicianului turc Mevlüt Çavuşoğlu și a unui trio de foști lideri naționali europeni pentru a promova părerea că acordul de asociere ar trebui să meargă înainte.

 Pentru a coordona campania, Manafort a colaborat cu Alan Friedman, un fost jurnalist american care este un cunoscut comentator politic și consultant în relații publice în Italia, se arată în articol.

Nu i-au plătit 230.000 de euro lui Çavușoğlu

Notificarea plății ministrului turc a fost atașat la unul dintre miile de e-mailuri obținute de OCCRP care documentează un deceniu de corespondență între Manafort, Lovochkin și alții, începând cu 2008.

Conform corespondenței, Friedman i-a transmis lui Manafort că Mevlüt Çavuşoğlu avea nevoie de un transfer „separat” de 230.000 de euro.

„Pentru a păstra cooperarea cu Sasha Kwasniewski și cu grupul, trebuie să facem trei transferuri astăzi sau luni”, a cerut Friedman lui Manafort. „Acest lucru devine penibil”, a avertizat jurnalistul american.

 Çavușoğlu s-a alăturat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în 2003. În perioada 2010-2012 a fost numit președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Politicianul turc a fost premiat în octombrie 2013, cu ordinul de merit de către Viktor Ianukovic, președinele Ucrainiei din acea perioadă.

Din 2014, Çavușoğlu este în postul de ministrul de externe al Turciei.

Reacția lui Cavusoglu la acuzațiile aduse

Într-o declarație scrisă, ministrul extern,Cavusoglu, a declarat, joi, că afirmațiile prezentate într-un raport publicat de o organizație finanțată de George Soros „nu au nicio legătură cu realitatea”.

„Slavă Domnului, nu am făcut niciodată nimic pe parcursul vieții mele politice care să nu fie etic și la care nu pot să răspund. Prima dată când am auzit numele lui Paul Manafort a fost când a fost trimis la închisoare în Statele Unite”, a explicat Cavusoglu.SUA scrisoare către Erdogan pentru a opri încălcarea drepturilor omului

160 de membri ai Camerei Reprezentanților SUA au semnat o scrisoare bipartinică trimisă secretarului de stat, Antony Blinken, prin care cerea administrației președintelui Joe Biden să abordeze probleme „tulburătoare” ale drepturilor omului, în momentul prefigurării politicilor pentru relațiile cu Turcia, conform Reuters.

Tragedie:O bătrână se luptă cu guvernul pentru propriul apartament:” Plătești 45.000 de lire sau ești evacuată din clădire”

O bătrână în vârstă de 81 de ani, din provincia vestică Izmir, se luptă cu guvernul turc pentru propriul apartament, relatează presa turcească.

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta.

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile

România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...

Libertatea presei în Turcia: 1 din 4 jurnaliști, supus violenței fizice și verbale

Unul din patru jurnaliști a fost supuși violenței fizice și verbale în 2020, conform unui raport al Asociației Jurnaliștilor Turci (TGC), care dezvăluie presiunea crescândă asupra jurnaliștilor din Turcia