marți, aprilie 12, 2022

Turcia:Închiderea magazinelor cu băuturi alcoolice a stârnit controverse

O decizie guvernamentală de a închide magazinele de băuturi alcoolice în timpul carantinei complete a declanșat controverse în Turcia, conform Hurriyet Daily News.

Supermarketurile, măcelăriile și magazinele alimentare vor funcționa între orele 10:00-17:00,  în timpul carantinei, dar magazinele de băuturi alcoolice (cunoscute sub numele de magazinele Tekel din Turcia) vor fi închise în această perioadă, conform autorităților turce.

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a declarat că permiterea piețelor să vândă băuturi alcoolice în timpul închiderii de weekend creează concurență neloială. 

„Încercăm să protejăm drepturile magazinelor Tekel. Decizia noastră este în conformitate cu punctele de vedere științifice ”, a declarată Soylu.

Cu toate acestea, Veli Ağbaba, vicepreședinte al principalului partid de opoziție al Partidului Republican Popular (CHP), a criticat interdicția vânzării de alcool.

„Aceste interdicții arată că este o încercare de schimbare socială, nu o luptă împotriva focarului. Guvernul ar trebui să regândească această decizie „, susține Ağbaba.

De asemenea, reprezentanții Tekel și-au manifestat nemulțumirea, afirmând că această decizia creează o concurență neloială.

„Multe magazine Tekel servesc și ca magazin alimentar, vând ziare și produse alimentare de bază, cum ar fi pâine, iaurt și apă, clienților lor din cartiere. Nu vând doar băuturi alcoolice Problema nu trebuie restrânsă la vânzările de alcool.”, afirmă Ferihan Karasu, de la o organizație care reprezintă magazinele Tekel.

Interzicerea încalcă drepturile constituționale ale oamenilor, potrivit lui Erinç Sağkan, șeful Asociației Baroului din Ankara, menționând că decizia ar putea fi contestată pe motive legale.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.