miercuri, februarie 21, 2024

Turcia:Închiderea magazinelor cu băuturi alcoolice a stârnit controverse

O decizie guvernamentală de a închide magazinele de băuturi alcoolice în timpul carantinei complete a declanșat controverse în Turcia, conform Hurriyet Daily News.

Supermarketurile, măcelăriile și magazinele alimentare vor funcționa între orele 10:00-17:00,  în timpul carantinei, dar magazinele de băuturi alcoolice (cunoscute sub numele de magazinele Tekel din Turcia) vor fi închise în această perioadă, conform autorităților turce.

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a declarat că permiterea piețelor să vândă băuturi alcoolice în timpul închiderii de weekend creează concurență neloială. 

„Încercăm să protejăm drepturile magazinelor Tekel. Decizia noastră este în conformitate cu punctele de vedere științifice ”, a declarată Soylu.

Cu toate acestea, Veli Ağbaba, vicepreședinte al principalului partid de opoziție al Partidului Republican Popular (CHP), a criticat interdicția vânzării de alcool.

„Aceste interdicții arată că este o încercare de schimbare socială, nu o luptă împotriva focarului. Guvernul ar trebui să regândească această decizie „, susține Ağbaba.

De asemenea, reprezentanții Tekel și-au manifestat nemulțumirea, afirmând că această decizia creează o concurență neloială.

„Multe magazine Tekel servesc și ca magazin alimentar, vând ziare și produse alimentare de bază, cum ar fi pâine, iaurt și apă, clienților lor din cartiere. Nu vând doar băuturi alcoolice Problema nu trebuie restrânsă la vânzările de alcool.”, afirmă Ferihan Karasu, de la o organizație care reprezintă magazinele Tekel.

Interzicerea încalcă drepturile constituționale ale oamenilor, potrivit lui Erinç Sağkan, șeful Asociației Baroului din Ankara, menționând că decizia ar putea fi contestată pe motive legale.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.