marți, mai 4, 2021

Doi tinere reținute după un video pe TikTok pentru că ar fi „insultat pașaportul turcesc”

Doi tineri au fost reținute  pentru că ”ar fi insultat valoarea pașaportului turc” într-un videoclip TikTok, relatează Turkish Minutes.

Tineriiîn vârstă de 23 de ani, identificate ca K.Ö și N.Y. au postat un videoclip pe TikTok sub titlul „Zone în care se folosește pașaportul turcesc”. În videoclip, acestea sunt văzute folosind pașapoarte turcești în alte scopuri decât călătoriile, cum ar fi ca mănuși pentru  cuptor sau marcaje.

Ca urmare a acestui fapt , pe 25 aprilie, ele au fost încătușate și duse la tribunal, sub acuzația de a fi insultat simbolurile suveranității statului turc.

În declarația lor față de procuror, K.Ö. a spus că nu intenționează să insulte valoarea pașaportului turc, ele au postat videoclipul doar pentru distracție, deoarece oamenii nu pot călători din cauza pandemiei coronavirusului.

„Ne pare foarte rău că am fost neînțeles. Ne cerem scuze pentru asta. Ne-am eliminat imediat videoclipul. Nu am intenționat niciodată să insultăm pașaportul sau steagul  turc. Ne iubim țara. Nu am avut nicio intenție de a comite o crimă ”, susține K.Ö.

K.Ö. și N.Y. au fost eliberate după ce au făcut declarații la procuror, dar vor trebui să facă semneze regulat la o secție de poliție și  li s-a interzis călătoria în străinătate.

Măsurile legale impuse utilizatorilor TikTok au fost criticate de utilizatori de social media care au interpretat aceste activități ca fiind încă un semn al lipsei de libertate de exprimare în Turcia.

Turcii se plâng frecvent de slăbiciunea pașaportului turc, deoarece trebuie să obțină vize pentru a vizita multe țări. Potrivit ultimului raport al Henley Passport Index publicat în ianuarie, Turcia a scăzut două locuri pe o listă de țări cu cele mai puternice pașapoarte și ocupă acum locul 53.

Doi tinere reținute după un video pe TikTok pentru că ar fi „insultat pașaportul turcesc”

În declarația lor față de procuror, K.Ö. a spus că nu intenționează să insulte valoarea pașaportului turc, ele au postat videoclipul doar pentru distracție, deoarece oamenii nu pot călători din cauza pandemiei coronavirusului.

Protest la malul Mării Negre:”Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse.”

Localnicii din provincia Rize de la malul Mării Negre protestează de o săptămână împotriva unui proiect de carieră de piatră, conform bianet.org

Turcia: Mai mult de 13.000 de minori au fost căsătoriți

Un total de 13.740 de copii au fost căsătoriți în Turcia în 2020, iar 95% dintre ei sunt fete, conform unui raport...

Turcia a trimis 10 polițiști să caute proprietarul criptomonedei. Acesta a fugit cu 2 milioane de euro dobândiți prin fraudă

Ministerul Justiției din Turcia a trimis 5 polițiști în Albania, după ce depus o notificare roșie a Interpol Albaniei și 5 polițiști...

Turcia:Închiderea magazinelor cu băuturi alcoolice a stârnit controverse

O decizie guvernamentală de a închide magazinele de băuturi alcoolice în timpul carantinei complete a declanșat controverse în Turcia

Magazinul care vindea mai ieftin pâinea, suspendat de poliție:„Politica nu se poate juca cu pâinea oamenilor!”

Primăria Istanbul oferă pâine mai ieftină cetățenilor, cu toate acestea, poliția a încercat să împiedice echipele primăriei să construiască un alt magazin,...