sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia: „Vrem adăposturi pentru femei”

Un deputat din partidul de opoziție a semnalat problema adăposturile pentru femei din Turcia, cu mai puțin de un loc la 10.000 de femei, conform bianet.org

Ali Șeker din paritidul Popular Republican (CHP) a informat că există doar 145 de adăposturi de femei în Turcia, cu o capacitate de 3.482 de persoane,  citând răspunsul Centrului de Comunicare al Președinției (CİMER) la solicitarea sa de informații.

„Această capacitate trebuie crescută imediat”, a îndemnat Șeker.

Potrivit oficialului, deși municipalitățile metropolitane și municipalitățile provinciilor cu o populație mai mare de 100.000 trebuie să deschidă o casă pentru femei și copii conform articolului 14 din Legea municipală, cele 30 de municipalități metropolitane au doar nouă casă, ceea ce a arătat reticența în lupta împotriva violenței pe femei,

Convenția de la Istanbul

Deputatul a comentat, de asemenea, dezbaterea recentă despre Convenția de la Istanbul, Șeker a spus că „unele cercuri doresc ca anularea convenției să facă femeile izolate de violență”.

„Intenția de a pune capăt Convenției de la Istanbul este reflectarea ignorării violenței împotriva femeilor și a creșterii feminicidelor. Guvernul ar trebui să schimbe această perspectivă și să îndeplinească nevoia de a fi un stat social în combaterea violenței împotriva femeilor”, a remarcat oficialul.

Șeker a cerut o creștere imediată a numărului de case pentru femei, având în vedere prevederile legii și  numărul mare de cereri.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.