sâmbătă, februarie 4, 2023

Human Rights Watch: Poliția și paznicii din Turcia implicați în cazuri de tortură

Human Rights Watch susține că poliția turcă și paznicii au comis abuzuri grave împotriva a cel puțin paisprezece persoane în ultimele două luni, informează Ahval News.

Tom Porteous, director adjunct al organizației pentru drepturile omului a susținut, miercuri,  că cel puțin șase cazuri de abuzuri au avut loc în sud-estul provinciei Diyarbakır și în Istanbul.

Cu toate acestea, autoritățile au susținut că cei care pretind maltratarea poliției au rezistat violent arestării și forțelor de securitate fără a furniza dovezi.

„Negarea imediată a infracțiunilor politice atunci când se confruntă cu raportări de violență, tortură și maltratare a poliției – în special în incidentele recente din Diyarbakir – este trist familiar, dar nu este acceptabilă”,  a susținut Tom Porteous.

Conform HRW, poițiștii au pus câini pe oamenii în casele lor, lăsându-i cu urme de mușcătură pe membre și i-au bătut cu un cablu și cu pumnii, în timp ce paznicii au bătut oameni și au  pulverizat gaze lacrimogene.

„Autoritățile turce ar trebui să investigheze imediat aceste acuzații credibile de abuz grav și să-i răspundă pe cei responsabili”, a îndemnat directorul.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.