joi, martie 28, 2024

Turcia: Un om de afaceri filantrop, acuzat de terorism. Motivul: în testamentul său spune: „Să se dea burse elevilor”

Procesele declanşate în urma reținerii unor persoane apropiate Mișcării Hizmet continuă sub regimul autocrat instaurat şi consolidat de preşedintele Erdogan. În provincia Denizli, omul de afaceri Sezai Günalp, a fost reținut şi trimis în instanță sub acuzația de terorism.

Motivul este o exprimare din testamentul său: „În caz că pățesc ceva, să continuați să dați burse elevilor așa cum am făcut când trăiam”.

Günalp a declarat: ,, Am rămas impresionat de reușitele acestor școli. Să laşi moştenire prin testament este tradiția profetului nostru.”

În urma investigărilor din cadrul amplei operaţiuni cunoscute sub numele de “Vănătoarea de vrăjitoare “declanşată asupra Mișcări Hizmet, în provincia Denizli au fost reținuți oameni de afaceri, printre care și fostul președinte al Camerei de Comerț. În urma reținerilor ei au dat declarații.

Günalp a refuzat toate acuzațiil, inclusiv cele care pornesc de la referirile la testamentulsău. Expresia din testament care este luată drept dovadă act de terorism este următoarea: ,,Dacă pățesc ceva (dacă mor), să înființați o fundație în care din 20% din câștiguri să încercați să dați burse elevilor, cum am făcut-o pe timpul vieţii mele”.

În legătură cu testamentul său Sezai Günalp a adăugat următoarele: „Conform credinței noastre, să lăsați un testament este tradiția profetului nostru. Testamentul scris este sub formă de recomandare. După câte îmi aduc aminte acest testament a fost scris în 2003. În acea dată am fost fascinat de reușitele elevilor acestor școli (aleMișcării Hizmet) și am decis să includ aceată recomandare în testamentul meu. Această recomandare a devenit motiv de reținere”.

Instanța a refuzat cerere de eliberare a lui Sezai Günalp.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.