joi, septembrie 1, 2022

„Peregrin în centrul lumii„ carte de Vasile Andru

A fost unul din cei mai interesanţi şi mai netipici autori români.

A cutreierat lumea pe cont propriu şi a întâlnit mari oameni ai credinţei şi spiritualităţii. A scris năvalnic şi a publicat pe măsură. Iată că acum, după prematura sa dispariţie, soţia autorului încredinţează opera lui unei edituri curajoase:Editura Herald şi poetul Sorin Lucaci se lansează el însuşi într-o campanie excepţională de promovare a literaturii nepereche scrise de Vasile Andru.

Amintire din călătoriile excepţionale făcute de autor. Vasile Andru primit de Dalai Lama

Fişa sa biobibliografică este pe cât de plină, pe atât de fascinantă căci: „Era renumit atât ca prozator, o figură oarecum excentrică a optzecismului, cât şi ca „maestru spiritual“, „iniţiat“, popularizator de yoga şi al isihasmului. Avea 74 de ani. Vasile Andru (pseudonimul literar al lui Vasile Andrucovici; n. 22 mai 1942, Bahrineşti, judeţul Rădăuţi, România, aflat astăzi în Ucraina – d. 21 octombrie 2016, Bucureşti) a fost un prozator, teoretician şi eseist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1975,născut la 22 mai 1942, în satul Bahrineşti, aflat din 1944 în Nordul Bucovinei, an în care familia Andrucovici trece clandestin frontiera, stabilindu-se în satul Muşeniţa, aflat astăzi în judeţul Suceava. Numele său real este Vasile Andrucovici. Părinţii săi, Teodor Andrucovici şi Ecaterina (n. Păun), erau agricultori. A făcut şcoala elementară la Muşeniţa şi Baineţ (1949-1956), liceul la Siret (1956-1958) şi la Rădăuţi (1958-1960) Facultatea de Filologie, secţia franceză-română, a Universităţii din Iaşi (1960-1965). a fost profesor la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava (1965-1967) , apoi asistent la Institutul Pedagogic din Suceava (1967-1974). S-a consacrat practicii sapienţiale şi cercetării procedeului filocalic „oratio mentis” – rugăciunea minţii – încă din anii ’70. A făcut stagii de documentare antropologică la Roma,la Paris şi călătorii de studii în India cu bursa Sivananda (1992, 1996). Centrul Sivananda din Trivandrum-India i-a conferit titlul de master în filosofia Vedanta. A participat la simpozioane de istoria religiilor la Paris, Mount Abu, Kottayam, Loano. A călătorit la Muntele Athos şi în Tibet. Din 2001 a făcut parte din Juriul internaţional „Balkanika” pentru promovarea culturii est-europene.”

Sorin Lucaci: un poet îndrăgostit de editarea de carte. Editura HERALD publică opera completă a scriitorului Vasile Andru.

Am avut prilejul să îi evoc fulgurant personalitatea complexă, în rubrica mea „Cartea săptămânii” a TVR1 (emisiunea Convieţuiri ,producători

Mihai Alexandrescu si Anca Marchidan, emisiune înfrumuseţată de calda prezentare făcută de Camelia Văcaru din 1 martie 2017 ) şi i-am prezentat cartea recent apărută „Peregrin în centrul lumii”, fascinantă călătorie în lumea depărtată şi în lumea noastră interioară, spirituală.

generic andru

Vasile Andru a publicat 30 de volume, în majoritate romane şi nuvele, dar şi cărţi de spiritualitate, jurnale sapienţiale, „reverii antropologice” (cum îşi califica el însuşi volumul „Viaţă şi semn”).

Opera sa a fost tradusă în multe limbi de circulaţie şi a rămas în sufletul cititorilor, mai cu seamă a acelora pentru care înţelepciunea şi credinţa le sunt reazem.

Clepatra Lorinţiu

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita.