marți, ianuarie 26, 2021

„Peregrin în centrul lumii„ carte de Vasile Andru

A fost unul din cei mai interesanţi şi mai netipici autori români.

A cutreierat lumea pe cont propriu şi a întâlnit mari oameni ai credinţei şi spiritualităţii. A scris năvalnic şi a publicat pe măsură. Iată că acum, după prematura sa dispariţie, soţia autorului încredinţează opera lui unei edituri curajoase:Editura Herald şi poetul Sorin Lucaci se lansează el însuşi într-o campanie excepţională de promovare a literaturii nepereche scrise de Vasile Andru.

Amintire din călătoriile excepţionale făcute de autor. Vasile Andru primit de Dalai Lama

Fişa sa biobibliografică este pe cât de plină, pe atât de fascinantă căci: „Era renumit atât ca prozator, o figură oarecum excentrică a optzecismului, cât şi ca „maestru spiritual“, „iniţiat“, popularizator de yoga şi al isihasmului. Avea 74 de ani. Vasile Andru (pseudonimul literar al lui Vasile Andrucovici; n. 22 mai 1942, Bahrineşti, judeţul Rădăuţi, România, aflat astăzi în Ucraina – d. 21 octombrie 2016, Bucureşti) a fost un prozator, teoretician şi eseist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1975,născut la 22 mai 1942, în satul Bahrineşti, aflat din 1944 în Nordul Bucovinei, an în care familia Andrucovici trece clandestin frontiera, stabilindu-se în satul Muşeniţa, aflat astăzi în judeţul Suceava. Numele său real este Vasile Andrucovici. Părinţii săi, Teodor Andrucovici şi Ecaterina (n. Păun), erau agricultori. A făcut şcoala elementară la Muşeniţa şi Baineţ (1949-1956), liceul la Siret (1956-1958) şi la Rădăuţi (1958-1960) Facultatea de Filologie, secţia franceză-română, a Universităţii din Iaşi (1960-1965). a fost profesor la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava (1965-1967) , apoi asistent la Institutul Pedagogic din Suceava (1967-1974). S-a consacrat practicii sapienţiale şi cercetării procedeului filocalic „oratio mentis” – rugăciunea minţii – încă din anii ’70. A făcut stagii de documentare antropologică la Roma,la Paris şi călătorii de studii în India cu bursa Sivananda (1992, 1996). Centrul Sivananda din Trivandrum-India i-a conferit titlul de master în filosofia Vedanta. A participat la simpozioane de istoria religiilor la Paris, Mount Abu, Kottayam, Loano. A călătorit la Muntele Athos şi în Tibet. Din 2001 a făcut parte din Juriul internaţional „Balkanika” pentru promovarea culturii est-europene.”

Sorin Lucaci: un poet îndrăgostit de editarea de carte. Editura HERALD publică opera completă a scriitorului Vasile Andru.

Am avut prilejul să îi evoc fulgurant personalitatea complexă, în rubrica mea „Cartea săptămânii” a TVR1 (emisiunea Convieţuiri ,producători

Mihai Alexandrescu si Anca Marchidan, emisiune înfrumuseţată de calda prezentare făcută de Camelia Văcaru din 1 martie 2017 ) şi i-am prezentat cartea recent apărută „Peregrin în centrul lumii”, fascinantă călătorie în lumea depărtată şi în lumea noastră interioară, spirituală.

generic andru

Vasile Andru a publicat 30 de volume, în majoritate romane şi nuvele, dar şi cărţi de spiritualitate, jurnale sapienţiale, „reverii antropologice” (cum îşi califica el însuşi volumul „Viaţă şi semn”).

Opera sa a fost tradusă în multe limbi de circulaţie şi a rămas în sufletul cititorilor, mai cu seamă a acelora pentru care înţelepciunea şi credinţa le sunt reazem.

Clepatra Lorinţiu

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP),

Un milion de turci vaccinați. Ministerul Sănătății răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Ministerul Sănătății a răspuns la cele mai frecvențe întrebări cu privire la vaccinul COVID-19, pe platforma de informații online, după ce un milion de turci s-au vaccinat

Cazurile de cenzură cresc în Turcia: 23 de jurnaliști condamnați la peste 100 de ani de închisoare în 2020

Instanțele turcești au pronunțat sentințe de 103 ani pentru 23 de jurnaliști în 2020, conform „Raportului de monitorizare media BIA 2020”,