22.1 C
București
sâmbătă, septembrie 19, 2020

„Peregrin în centrul lumii„ carte de Vasile Andru

A fost unul din cei mai interesanţi şi mai netipici autori români.

A cutreierat lumea pe cont propriu şi a întâlnit mari oameni ai credinţei şi spiritualităţii. A scris năvalnic şi a publicat pe măsură. Iată că acum, după prematura sa dispariţie, soţia autorului încredinţează opera lui unei edituri curajoase:Editura Herald şi poetul Sorin Lucaci se lansează el însuşi într-o campanie excepţională de promovare a literaturii nepereche scrise de Vasile Andru.

Amintire din călătoriile excepţionale făcute de autor. Vasile Andru primit de Dalai Lama

Fişa sa biobibliografică este pe cât de plină, pe atât de fascinantă căci: „Era renumit atât ca prozator, o figură oarecum excentrică a optzecismului, cât şi ca „maestru spiritual“, „iniţiat“, popularizator de yoga şi al isihasmului. Avea 74 de ani. Vasile Andru (pseudonimul literar al lui Vasile Andrucovici; n. 22 mai 1942, Bahrineşti, judeţul Rădăuţi, România, aflat astăzi în Ucraina – d. 21 octombrie 2016, Bucureşti) a fost un prozator, teoretician şi eseist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1975,născut la 22 mai 1942, în satul Bahrineşti, aflat din 1944 în Nordul Bucovinei, an în care familia Andrucovici trece clandestin frontiera, stabilindu-se în satul Muşeniţa, aflat astăzi în judeţul Suceava. Numele său real este Vasile Andrucovici. Părinţii săi, Teodor Andrucovici şi Ecaterina (n. Păun), erau agricultori. A făcut şcoala elementară la Muşeniţa şi Baineţ (1949-1956), liceul la Siret (1956-1958) şi la Rădăuţi (1958-1960) Facultatea de Filologie, secţia franceză-română, a Universităţii din Iaşi (1960-1965). a fost profesor la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava (1965-1967) , apoi asistent la Institutul Pedagogic din Suceava (1967-1974). S-a consacrat practicii sapienţiale şi cercetării procedeului filocalic „oratio mentis” – rugăciunea minţii – încă din anii ’70. A făcut stagii de documentare antropologică la Roma,la Paris şi călătorii de studii în India cu bursa Sivananda (1992, 1996). Centrul Sivananda din Trivandrum-India i-a conferit titlul de master în filosofia Vedanta. A participat la simpozioane de istoria religiilor la Paris, Mount Abu, Kottayam, Loano. A călătorit la Muntele Athos şi în Tibet. Din 2001 a făcut parte din Juriul internaţional „Balkanika” pentru promovarea culturii est-europene.”

Sorin Lucaci: un poet îndrăgostit de editarea de carte. Editura HERALD publică opera completă a scriitorului Vasile Andru.

Am avut prilejul să îi evoc fulgurant personalitatea complexă, în rubrica mea „Cartea săptămânii” a TVR1 (emisiunea Convieţuiri ,producători

Mihai Alexandrescu si Anca Marchidan, emisiune înfrumuseţată de calda prezentare făcută de Camelia Văcaru din 1 martie 2017 ) şi i-am prezentat cartea recent apărută „Peregrin în centrul lumii”, fascinantă călătorie în lumea depărtată şi în lumea noastră interioară, spirituală.

generic andru

Vasile Andru a publicat 30 de volume, în majoritate romane şi nuvele, dar şi cărţi de spiritualitate, jurnale sapienţiale, „reverii antropologice” (cum îşi califica el însuşi volumul „Viaţă şi semn”).

Opera sa a fost tradusă în multe limbi de circulaţie şi a rămas în sufletul cititorilor, mai cu seamă a acelora pentru care înţelepciunea şi credinţa le sunt reazem.

Clepatra Lorinţiu

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.