vineri, aprilie 19, 2024

Turcia: Un muzician a murit după 2 zile, de la încheierea grevei foamei de 322 de zile

Muzicianul Ibrahim Gökçek al formației turcești Grup Yorum a murit după două zile după ce, marți, a încheiat greva foamei, în urma negocierile cu autoritățile turce privind ridicarea interdicțiilor de concert asupra grupului, a declarat Ahval News.

Gökçek a făcut greva foamei timp de  322 de zile pentru a cere ridicarea interdicțiilor de concerte, încetarea atacurilor din centrul cultural al trupei și eliberarea membrilor trupei  încarcerați. 

„Rezistența noastră a obținut o victorie politică. Am anunțat acest lucru întregii lumi. Noi, în calitate de membri ai Grup Yorum, am luat o decizie. Acum există discuții pozitive și sperăm că restul va fi pozitiv. Acum, prietenii noștri au solicitat un concert în Istanbul „, a declarat trupa, după ce muzicianul a ieșit din greva foamei.

Colectivul folk nu putut ține concerte din 2016, deoarece autoritățile turce au acuzat membrii că s-au afiliat la DHKP-C, un grup marxist militant considerat organizație teroristă de Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Bölek și Gökçek au fost arestați la începutul anului 2019. Bölek a fost eliberată la sfârșitul anului 2019 și a continuat greva foamei, în timp ce Gökçek a fost eliberat în februarie 2020 pe motive medicale. Cu toate acestea, ambii au fost arestați din nou pe 11 martie și duși la spital. Urmând să fie din nou eliberați pe 16 martie. Pe 3 aprilie, Helin Bölek a murit după  288 de zile de grevă a foamei.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.