marți, aprilie 12, 2022

Turcia: Un jurnalist împușcat mortal, în fața biroului, într-un atac

Un jurnalist, care deținea un site de știri local, a fost împușcat mortal în fața biroului său, conform Stockholm Center For Freedome.

Güngör Arslan a fost atacat de un bărbat înarmat în districtul Izmit, din provincia nord-vestică, Kocaeli, în weekend. Jurnalistul, care a fost grav rănit, a cedat din cauza rănilor sale la un spital din apropiere.

Atacatorul, identificat ca Ramazan Ö., a fost reținut în urma atacului, a anunțat guvernatorul Kocaeli, Seddar Yavuz. 

Oficialul a mai spus că a fost lansată o anchetă în legătură cu atacul pentru a găsi motivația din spatele acestuia.

În prima sa declarație la poliție, suspectul a spus că l-a ucis pe jurnalist pentru că nu i-au plăcut opiniile dintr-unul dintre articolele sale, fără a detalia.

În ultimul articol pe care l-a scris pentru site-ul său de știri seskocaeli.com din 18 februarie, Arslan a declarat că primarul Kocaeli, Tahir Büyükakın, de la partidul de la guvernare, AKP, a atribuit o licitațiile publice unei companii pro-guvernamentale, Haldız Construction. 

Uciderea lui Arslan a dus la indignare în rândul organizațiilor de presă din Turcia, unde jurnaliștii sunt adesea supuși atacurilor fizice și hărțuirii legale din cauza muncii lor. Organizațiile de presă au cerut guvernului să investigheze uciderea lui Arslan și să-i aducă pe vinovați în fața justiției.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) din New York a condamnat, de asemenea, atacul.

 „Solicităm autorităților turce să lanseze o investigație rapidă și transparentă asupra circumstanțelor din jurul uciderii jurnalistului Güngör Arslan și pentru a determina dacă jurnalismul a fost o posibilă motivație pentru împușcătură.” a susținut Gulnoza Said/

Turcia se află pe locul 100 dintre 139 de țări în indexul pentru libertatea presei, conform Reporterii fără frontiere (RSF).

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.