marți, mai 21, 2024

Turcia: Un jurnalist împușcat mortal, în fața biroului, într-un atac

Un jurnalist, care deținea un site de știri local, a fost împușcat mortal în fața biroului său, conform Stockholm Center For Freedome.

Güngör Arslan a fost atacat de un bărbat înarmat în districtul Izmit, din provincia nord-vestică, Kocaeli, în weekend. Jurnalistul, care a fost grav rănit, a cedat din cauza rănilor sale la un spital din apropiere.

Atacatorul, identificat ca Ramazan Ö., a fost reținut în urma atacului, a anunțat guvernatorul Kocaeli, Seddar Yavuz. 

Oficialul a mai spus că a fost lansată o anchetă în legătură cu atacul pentru a găsi motivația din spatele acestuia.

În prima sa declarație la poliție, suspectul a spus că l-a ucis pe jurnalist pentru că nu i-au plăcut opiniile dintr-unul dintre articolele sale, fără a detalia.

În ultimul articol pe care l-a scris pentru site-ul său de știri seskocaeli.com din 18 februarie, Arslan a declarat că primarul Kocaeli, Tahir Büyükakın, de la partidul de la guvernare, AKP, a atribuit o licitațiile publice unei companii pro-guvernamentale, Haldız Construction. 

Uciderea lui Arslan a dus la indignare în rândul organizațiilor de presă din Turcia, unde jurnaliștii sunt adesea supuși atacurilor fizice și hărțuirii legale din cauza muncii lor. Organizațiile de presă au cerut guvernului să investigheze uciderea lui Arslan și să-i aducă pe vinovați în fața justiției.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) din New York a condamnat, de asemenea, atacul.

 „Solicităm autorităților turce să lanseze o investigație rapidă și transparentă asupra circumstanțelor din jurul uciderii jurnalistului Güngör Arslan și pentru a determina dacă jurnalismul a fost o posibilă motivație pentru împușcătură.” a susținut Gulnoza Said/

Turcia se află pe locul 100 dintre 139 de țări în indexul pentru libertatea presei, conform Reporterii fără frontiere (RSF).

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.