joi, martie 28, 2024

Turcia: 62 de cadeți militari sunt inculpați pentru acuzații de lovitură de stat, după 5 ani de la eveniment

Procurorii turci au pus sub acuzare 62 de foști cadeți militari sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională din cauza presupusului lor rol într-o lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, a anunțat o platformă care îi reprezintă pe cadeți, citat de Stockholm Center for Freedome.

Platforma a anunțat, pe Twitter, că cadeții vor fi judecați la un tribunal pentru minori, postând în același timp câteva părți din rechizitoriu. Rechizitoriul se referă la cadeți ca fiind „copiii care au fost împinși într-o crimă”.

Alte acuzații includ cauzarea de răni, încercarea de a răsturna guvernul Turciei și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții susțin că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Cadeții de la școala militară, Kuleli, care e acum închisă, aveau varste cuprinse între 14 și 18 ani când au fost arestați în noaptea puciului, urmând să fie trimiși la închisoarea Maltepe, din Istanbul și eliberați pe 30 iulie 2016.

În total, alți 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 

178  de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului și parlamentul prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

După puciul eșuat, un total de 319.587 de persoane au fost reținute și peste 100.000 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor Mișcării Gülen, acuzată de guvernul turc că ar fi pus la cale evenimentele din 15 iulie 2016.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne