marți, aprilie 16, 2024

Turcia: 62 de cadeți militari sunt inculpați pentru acuzații de lovitură de stat, după 5 ani de la eveniment

Procurorii turci au pus sub acuzare 62 de foști cadeți militari sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională din cauza presupusului lor rol într-o lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, a anunțat o platformă care îi reprezintă pe cadeți, citat de Stockholm Center for Freedome.

Platforma a anunțat, pe Twitter, că cadeții vor fi judecați la un tribunal pentru minori, postând în același timp câteva părți din rechizitoriu. Rechizitoriul se referă la cadeți ca fiind „copiii care au fost împinși într-o crimă”.

Alte acuzații includ cauzarea de răni, încercarea de a răsturna guvernul Turciei și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții susțin că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Cadeții de la școala militară, Kuleli, care e acum închisă, aveau varste cuprinse între 14 și 18 ani când au fost arestați în noaptea puciului, urmând să fie trimiși la închisoarea Maltepe, din Istanbul și eliberați pe 30 iulie 2016.

În total, alți 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 

178  de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului și parlamentul prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

După puciul eșuat, un total de 319.587 de persoane au fost reținute și peste 100.000 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor Mișcării Gülen, acuzată de guvernul turc că ar fi pus la cale evenimentele din 15 iulie 2016.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești