vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: 62 de cadeți militari sunt inculpați pentru acuzații de lovitură de stat, după 5 ani de la eveniment

Procurorii turci au pus sub acuzare 62 de foști cadeți militari sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională din cauza presupusului lor rol într-o lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, a anunțat o platformă care îi reprezintă pe cadeți, citat de Stockholm Center for Freedome.

Platforma a anunțat, pe Twitter, că cadeții vor fi judecați la un tribunal pentru minori, postând în același timp câteva părți din rechizitoriu. Rechizitoriul se referă la cadeți ca fiind „copiii care au fost împinși într-o crimă”.

Alte acuzații includ cauzarea de răni, încercarea de a răsturna guvernul Turciei și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții susțin că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Cadeții de la școala militară, Kuleli, care e acum închisă, aveau varste cuprinse între 14 și 18 ani când au fost arestați în noaptea puciului, urmând să fie trimiși la închisoarea Maltepe, din Istanbul și eliberați pe 30 iulie 2016.

În total, alți 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 

178  de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului și parlamentul prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

După puciul eșuat, un total de 319.587 de persoane au fost reținute și peste 100.000 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor Mișcării Gülen, acuzată de guvernul turc că ar fi pus la cale evenimentele din 15 iulie 2016.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.