vineri, iulie 19, 2024

Turcia: Un deputat a murit după ce a făcut atac de cord în parlament

Un parlamentar din opoziție a murit după după ce s-a prăbuşit pe podeaua parlamentului, în urma unui discurs în care critica guvernul turc privind războiul israelian împotriva palestinienilor, conform presei turcești.

Parlamentarul Partidul Felicity (SP), Hasan Bitmez, în vârstă de 53 de ani, care este și vicepreședintele partidului, a murit, joi, după ce, marți, a ajuns la spital în stare critică.

Bitmez s-a prăbușit după ce a susținut un discurs în care a criticat războiul în curs al Israelului împotriva Gaza și presupusul sprijin al guvernului turc pentru Israel.

Politicianul a acuzat guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) că are „dragoste nesfârșită pentru Israel” și că contribuie la „fiecare bombă aruncată de Israel”.

Aceasta a acuzat, de asemenea, Israelul de „crime împotriva umanității” și de „curățare etnică” a palestinienilor înainte de a se prăbuși la sfârșitul discursului său.

Deși președintele Recep Tayyip Erdoğan folosește o retorică puternică împotriva Israelului, acuzându-l că a comis crime de război în Gaza, guvernul său este criticat pentru că nu a întrerupt relațiile diplomatice și comerciale cu Israelul.

Guvernul turc continuă comerțul cu Israelul

O investigație a jurnalistului turc, Metin Cihan a dezvăluit recent că afacerile dintre companiile turcești și Israel continuă, în ciuda retoricii dure a Ankarei față de Israel.

Cihan împărtășește rezultatele investigației sale pe X, cunoscut anterior ca Twitter, citând date din surse deschise.

Bitmez a fost ales în parlament din SP cu rădăcini islamice în alegerile generale din mai. SP este unul dintre cei mai puternici susținători ai cauzei palestiniene din Turcia.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.