miercuri, februarie 28, 2024

Turcia: Un deputat a murit după ce a făcut atac de cord în parlament

Un parlamentar din opoziție a murit după după ce s-a prăbuşit pe podeaua parlamentului, în urma unui discurs în care critica guvernul turc privind războiul israelian împotriva palestinienilor, conform presei turcești.

Parlamentarul Partidul Felicity (SP), Hasan Bitmez, în vârstă de 53 de ani, care este și vicepreședintele partidului, a murit, joi, după ce, marți, a ajuns la spital în stare critică.

Bitmez s-a prăbușit după ce a susținut un discurs în care a criticat războiul în curs al Israelului împotriva Gaza și presupusul sprijin al guvernului turc pentru Israel.

Politicianul a acuzat guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) că are „dragoste nesfârșită pentru Israel” și că contribuie la „fiecare bombă aruncată de Israel”.

Aceasta a acuzat, de asemenea, Israelul de „crime împotriva umanității” și de „curățare etnică” a palestinienilor înainte de a se prăbuși la sfârșitul discursului său.

Deși președintele Recep Tayyip Erdoğan folosește o retorică puternică împotriva Israelului, acuzându-l că a comis crime de război în Gaza, guvernul său este criticat pentru că nu a întrerupt relațiile diplomatice și comerciale cu Israelul.

Guvernul turc continuă comerțul cu Israelul

O investigație a jurnalistului turc, Metin Cihan a dezvăluit recent că afacerile dintre companiile turcești și Israel continuă, în ciuda retoricii dure a Ankarei față de Israel.

Cihan împărtășește rezultatele investigației sale pe X, cunoscut anterior ca Twitter, citând date din surse deschise.

Bitmez a fost ales în parlament din SP cu rădăcini islamice în alegerile generale din mai. SP este unul dintre cei mai puternici susținători ai cauzei palestiniene din Turcia.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.