vineri, mai 14, 2021

Turcia ucide kurzii din miliţiile YPG pe teritoriu sirian. Cine sunt rebelii care susţin ofensiva turcească.

Armata turcă a comunicat marţi că operaţiunea militară pe care o desfăşoară de patru zile în regiunea Afrin din Siria s-a soldat până acum cu moartea a cel puţin 260 de luptători din miliţiile kurde YPG şi din forţele Statului Islamic, informează Reuters.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunţat că intervenţia turcă în Siria se va extinde în curând şi la Manbij. El a cerut Statelor Unite să nu mai sprijine YPG , iar marţi seara a discutat despre criza din Siria cu omologul său american, secretarul de stat Rex Tillerson, cu ocazia unei conferinţe la Paris.

afrin (2)

Purtătorul de cuvânt al YPG Birusk Hasaka, a relatat cum avioanele turceşti au vizat două sate şi că lupte violente s-au declanşat între  „forţele de ocupaţie turceşti” şi Forţele democratice siriene( FDS)

Coaliţia  din care au făcut parte miliţiile kurde  nu a exclus trimiterea unor întăriri în regiune pentru a face faţă atacului turcesc.

Un amblu reportaj difuzat de TV5 încearcă să limpezească informaţiile întrebându-se cine sunt rebelii care susţin ofensiva turcească a lui Erdogan.

„Numărul rebelilor susţinuţi de Turcia şi angajaţi în ofensiva este estimat la aprximativ 25 000 după declaraţiile lui

Yasser Abdelrahim, membru al Centrului de operaţiuni în cooperare al acestei operaţiuni.

afrin (3)

Printre aceştia figurează fracţiuni care luaseră deja parte în 2016 la o precedentă operaţiune militară turcească în teritoriu sirian botezată pe atunci „Bouclier de l’Euphrate”. Această  forţă este din nou cooptată de turci în noua ofensivă tucească  pe teritoriu sirian. Combatanţi din Jabha Chamiya et Faylaq al-Cham, două coaliţii rebele active în nordul Siriei din 2014 înepând iau parte la ofensivă.

Această participare are mai mult caracterul unei reglări de conturi, o vendetă, date fiind înfruntările din trecut pe care le-au avut cu YPG” (vezi TV5 Monde)

Prin secretarul apărării, Jim Mattis, Statele Unite au avertizat că operaţiunile Turciei în Siria îngreunează eforturile împotriva Statului Islamic. Ankara consideră însă că YPG are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista organizaţiilor teroriste atât de Turcia, cât şi de UE şi de SUA

https://www.tdg.ch/monde/L-offensive-turque-contre-les-Kurdes-se-poursuit-/story/11500044

https://www.lci.fr/international/l-armee-turque-poursuit-son-offensive-en-syrie-contre-des-kurdes-ce-qu-il-faut-savoir-sur-ce-nouveau-front-2076563.html

http://information.tv5monde.com/en-continu/qui-sont-les-rebelles-engages-dans-l-operation-turque-en-syrie-215805

https://www.lexpress.fr/actualite/monde/proche-moyen-orient/rameau-d-olivier-qui-sont-ces-rebelles-syriens-aux-cotes-de-l-armee-turque_1978643.html


 

 

 

 

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.