sâmbătă, ianuarie 8, 2022

Turcia ucide kurzii din miliţiile YPG pe teritoriu sirian. Cine sunt rebelii care susţin ofensiva turcească.

Armata turcă a comunicat marţi că operaţiunea militară pe care o desfăşoară de patru zile în regiunea Afrin din Siria s-a soldat până acum cu moartea a cel puţin 260 de luptători din miliţiile kurde YPG şi din forţele Statului Islamic, informează Reuters.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunţat că intervenţia turcă în Siria se va extinde în curând şi la Manbij. El a cerut Statelor Unite să nu mai sprijine YPG , iar marţi seara a discutat despre criza din Siria cu omologul său american, secretarul de stat Rex Tillerson, cu ocazia unei conferinţe la Paris.

afrin (2)

Purtătorul de cuvânt al YPG Birusk Hasaka, a relatat cum avioanele turceşti au vizat două sate şi că lupte violente s-au declanşat între  „forţele de ocupaţie turceşti” şi Forţele democratice siriene( FDS)

Coaliţia  din care au făcut parte miliţiile kurde  nu a exclus trimiterea unor întăriri în regiune pentru a face faţă atacului turcesc.

Un amblu reportaj difuzat de TV5 încearcă să limpezească informaţiile întrebându-se cine sunt rebelii care susţin ofensiva turcească a lui Erdogan.

„Numărul rebelilor susţinuţi de Turcia şi angajaţi în ofensiva este estimat la aprximativ 25 000 după declaraţiile lui

Yasser Abdelrahim, membru al Centrului de operaţiuni în cooperare al acestei operaţiuni.

afrin (3)

Printre aceştia figurează fracţiuni care luaseră deja parte în 2016 la o precedentă operaţiune militară turcească în teritoriu sirian botezată pe atunci „Bouclier de l’Euphrate”. Această  forţă este din nou cooptată de turci în noua ofensivă tucească  pe teritoriu sirian. Combatanţi din Jabha Chamiya et Faylaq al-Cham, două coaliţii rebele active în nordul Siriei din 2014 înepând iau parte la ofensivă.

Această participare are mai mult caracterul unei reglări de conturi, o vendetă, date fiind înfruntările din trecut pe care le-au avut cu YPG” (vezi TV5 Monde)

Prin secretarul apărării, Jim Mattis, Statele Unite au avertizat că operaţiunile Turciei în Siria îngreunează eforturile împotriva Statului Islamic. Ankara consideră însă că YPG are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista organizaţiilor teroriste atât de Turcia, cât şi de UE şi de SUA

https://www.tdg.ch/monde/L-offensive-turque-contre-les-Kurdes-se-poursuit-/story/11500044

https://www.lci.fr/international/l-armee-turque-poursuit-son-offensive-en-syrie-contre-des-kurdes-ce-qu-il-faut-savoir-sur-ce-nouveau-front-2076563.html

http://information.tv5monde.com/en-continu/qui-sont-les-rebelles-engages-dans-l-operation-turque-en-syrie-215805

https://www.lexpress.fr/actualite/monde/proche-moyen-orient/rameau-d-olivier-qui-sont-ces-rebelles-syriens-aux-cotes-de-l-armee-turque_1978643.html


 

 

 

 

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.