miercuri, octombrie 14, 2020

Turcia ucide kurzii din miliţiile YPG pe teritoriu sirian. Cine sunt rebelii care susţin ofensiva turcească.

Armata turcă a comunicat marţi că operaţiunea militară pe care o desfăşoară de patru zile în regiunea Afrin din Siria s-a soldat până acum cu moartea a cel puţin 260 de luptători din miliţiile kurde YPG şi din forţele Statului Islamic, informează Reuters.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunţat că intervenţia turcă în Siria se va extinde în curând şi la Manbij. El a cerut Statelor Unite să nu mai sprijine YPG , iar marţi seara a discutat despre criza din Siria cu omologul său american, secretarul de stat Rex Tillerson, cu ocazia unei conferinţe la Paris.

afrin (2)

Purtătorul de cuvânt al YPG Birusk Hasaka, a relatat cum avioanele turceşti au vizat două sate şi că lupte violente s-au declanşat între  „forţele de ocupaţie turceşti” şi Forţele democratice siriene( FDS)

Coaliţia  din care au făcut parte miliţiile kurde  nu a exclus trimiterea unor întăriri în regiune pentru a face faţă atacului turcesc.

Un amblu reportaj difuzat de TV5 încearcă să limpezească informaţiile întrebându-se cine sunt rebelii care susţin ofensiva turcească a lui Erdogan.

„Numărul rebelilor susţinuţi de Turcia şi angajaţi în ofensiva este estimat la aprximativ 25 000 după declaraţiile lui

Yasser Abdelrahim, membru al Centrului de operaţiuni în cooperare al acestei operaţiuni.

afrin (3)

Printre aceştia figurează fracţiuni care luaseră deja parte în 2016 la o precedentă operaţiune militară turcească în teritoriu sirian botezată pe atunci „Bouclier de l’Euphrate”. Această  forţă este din nou cooptată de turci în noua ofensivă tucească  pe teritoriu sirian. Combatanţi din Jabha Chamiya et Faylaq al-Cham, două coaliţii rebele active în nordul Siriei din 2014 înepând iau parte la ofensivă.

Această participare are mai mult caracterul unei reglări de conturi, o vendetă, date fiind înfruntările din trecut pe care le-au avut cu YPG” (vezi TV5 Monde)

Prin secretarul apărării, Jim Mattis, Statele Unite au avertizat că operaţiunile Turciei în Siria îngreunează eforturile împotriva Statului Islamic. Ankara consideră însă că YPG are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista organizaţiilor teroriste atât de Turcia, cât şi de UE şi de SUA

https://www.tdg.ch/monde/L-offensive-turque-contre-les-Kurdes-se-poursuit-/story/11500044

https://www.lci.fr/international/l-armee-turque-poursuit-son-offensive-en-syrie-contre-des-kurdes-ce-qu-il-faut-savoir-sur-ce-nouveau-front-2076563.html

http://information.tv5monde.com/en-continu/qui-sont-les-rebelles-engages-dans-l-operation-turque-en-syrie-215805

https://www.lexpress.fr/actualite/monde/proche-moyen-orient/rameau-d-olivier-qui-sont-ces-rebelles-syriens-aux-cotes-de-l-armee-turque_1978643.html


 

 

 

 

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Biden îi cere lui Erdogan să schimbe decizia asupra Hagia Sophia

Biden i-a cerut lui Erdogan să revoce decizia asupra Hagia Sophia și să o schimbe în muzeu,  relatează Duvar English.