sâmbătă, decembrie 2, 2023

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Un oficial turc însărcinat cu calcularea inflației și-a dat demisia din postul său invocând starea de sănătate, conform Ahval News.

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.

Adevăratul motiv pentru care Cem Baş a demisionat este presiunea exercitată asupra lui în timp ce își îndeplinea funcția de șef de departament.

Inflația prețurilor de consum în Turcia a crescut la 70 la sută anual, un nivel maxim de două decenii, după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor la sfârșitul anului trecut.Inflația prețurilor de producător a crescut la 121,8%, cel mai ridicat nivel din anii 1990.

Furkan Metin, care a ocupat funcția de șef al departamentului responsabil cu transformarea digitală, l-a înlocuit pe Baș.

Guvernul Turciei a înlocuit cinci șefi ai TÜİK din 2016 și zeci de oficiali ai organizației, mulți prin decret prezidențial. Demiterile au stârnit îngrijorări în rândul unor analiști și investitori străini cu privire la independența instituției față de politică și la fiabilitatea datelor.

ENAGGroup, un colectiv independent care a început să calculeze inflația în Turcia, a raportat că prețurile de consum au crescut cu 156,9% anual în aprilie. TurkStat a solicitat ordonanțe judecătorești pentru a împiedica ENAG să raporteze cifrele spunând că subminează încrederea în datele oficiale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.