luni, iunie 24, 2024

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Un oficial turc însărcinat cu calcularea inflației și-a dat demisia din postul său invocând starea de sănătate, conform Ahval News.

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.

Adevăratul motiv pentru care Cem Baş a demisionat este presiunea exercitată asupra lui în timp ce își îndeplinea funcția de șef de departament.

Inflația prețurilor de consum în Turcia a crescut la 70 la sută anual, un nivel maxim de două decenii, după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor la sfârșitul anului trecut.Inflația prețurilor de producător a crescut la 121,8%, cel mai ridicat nivel din anii 1990.

Furkan Metin, care a ocupat funcția de șef al departamentului responsabil cu transformarea digitală, l-a înlocuit pe Baș.

Guvernul Turciei a înlocuit cinci șefi ai TÜİK din 2016 și zeci de oficiali ai organizației, mulți prin decret prezidențial. Demiterile au stârnit îngrijorări în rândul unor analiști și investitori străini cu privire la independența instituției față de politică și la fiabilitatea datelor.

ENAGGroup, un colectiv independent care a început să calculeze inflația în Turcia, a raportat că prețurile de consum au crescut cu 156,9% anual în aprilie. TurkStat a solicitat ordonanțe judecătorești pentru a împiedica ENAG să raporteze cifrele spunând că subminează încrederea în datele oficiale.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.