luni, decembrie 5, 2022

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Un oficial turc însărcinat cu calcularea inflației și-a dat demisia din postul său invocând starea de sănătate, conform Ahval News.

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.

Adevăratul motiv pentru care Cem Baş a demisionat este presiunea exercitată asupra lui în timp ce își îndeplinea funcția de șef de departament.

Inflația prețurilor de consum în Turcia a crescut la 70 la sută anual, un nivel maxim de două decenii, după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor la sfârșitul anului trecut.Inflația prețurilor de producător a crescut la 121,8%, cel mai ridicat nivel din anii 1990.

Furkan Metin, care a ocupat funcția de șef al departamentului responsabil cu transformarea digitală, l-a înlocuit pe Baș.

Guvernul Turciei a înlocuit cinci șefi ai TÜİK din 2016 și zeci de oficiali ai organizației, mulți prin decret prezidențial. Demiterile au stârnit îngrijorări în rândul unor analiști și investitori străini cu privire la independența instituției față de politică și la fiabilitatea datelor.

ENAGGroup, un colectiv independent care a început să calculeze inflația în Turcia, a raportat că prețurile de consum au crescut cu 156,9% anual în aprilie. TurkStat a solicitat ordonanțe judecătorești pentru a împiedica ENAG să raporteze cifrele spunând că subminează încrederea în datele oficiale.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.