vineri, martie 31, 2023

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Un oficial turc însărcinat cu calcularea inflației și-a dat demisia din postul său invocând starea de sănătate, conform Ahval News.

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.

Adevăratul motiv pentru care Cem Baş a demisionat este presiunea exercitată asupra lui în timp ce își îndeplinea funcția de șef de departament.

Inflația prețurilor de consum în Turcia a crescut la 70 la sută anual, un nivel maxim de două decenii, după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor la sfârșitul anului trecut.Inflația prețurilor de producător a crescut la 121,8%, cel mai ridicat nivel din anii 1990.

Furkan Metin, care a ocupat funcția de șef al departamentului responsabil cu transformarea digitală, l-a înlocuit pe Baș.

Guvernul Turciei a înlocuit cinci șefi ai TÜİK din 2016 și zeci de oficiali ai organizației, mulți prin decret prezidențial. Demiterile au stârnit îngrijorări în rândul unor analiști și investitori străini cu privire la independența instituției față de politică și la fiabilitatea datelor.

ENAGGroup, un colectiv independent care a început să calculeze inflația în Turcia, a raportat că prețurile de consum au crescut cu 156,9% anual în aprilie. TurkStat a solicitat ordonanțe judecătorești pentru a împiedica ENAG să raporteze cifrele spunând că subminează încrederea în datele oficiale.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan