joi, aprilie 25, 2024

Turcia: Sinagoga Gaziantep, redeschisă după 40 de ani pentru a sărbători Hanukkah

Sinagoga Gaziantep s-a redeschis după 40 de ani pentru o sărbătorii a Hanukkah, a informat Gazete Duvar.

Sinagoga din sud-estul orașului Gaziantep a găzduit peste 200 de membri ai comunităților evreiești  din Europa, Israel și Statele Unite 

İshak İbrahimzadeh, directorul comunității evreiești din Turcia a declarat că deși membrii săi au plecat în diferite părți ale lumii, ei nu au putut să se  „îndepărteze niciodată de Gaziantep”.

„Exilul nostru din această sinagogă a durat 40 de ani. De ce această congregație, trăind aici de 2.300 de ani, a plecat la sfârșitul anilor 70? Pentru că nu au avut de ales decât să plece”, a declarat İbrahimzadeh.

Casa de cult a fost închisă în 1979, din cauza numărul mare de membri care au emigrat, urmând să fie folosită ca centru cultural al Universității Gaziantep.


Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org