luni, octombrie 2, 2023

Turcia: Sinagoga Gaziantep, redeschisă după 40 de ani pentru a sărbători Hanukkah

Sinagoga Gaziantep s-a redeschis după 40 de ani pentru o sărbătorii a Hanukkah, a informat Gazete Duvar.

Sinagoga din sud-estul orașului Gaziantep a găzduit peste 200 de membri ai comunităților evreiești  din Europa, Israel și Statele Unite 

İshak İbrahimzadeh, directorul comunității evreiești din Turcia a declarat că deși membrii săi au plecat în diferite părți ale lumii, ei nu au putut să se  „îndepărteze niciodată de Gaziantep”.

„Exilul nostru din această sinagogă a durat 40 de ani. De ce această congregație, trăind aici de 2.300 de ani, a plecat la sfârșitul anilor 70? Pentru că nu au avut de ales decât să plece”, a declarat İbrahimzadeh.

Casa de cult a fost închisă în 1979, din cauza numărul mare de membri care au emigrat, urmând să fie folosită ca centru cultural al Universității Gaziantep.


Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.