joi, aprilie 22, 2021

Turcia și-a extins colectarea ilegală de informații în Grecia

Organizația Națională de Informații din Turcia a extins colectarea ilegală de informații și activitățile de supraveghere în Grecia, informează Nordic Monitors. 

Documentele secrete dezvăluite de Nordic Monitors expun activități expansive desfășurate de serviciul de informație și diplomați turci din Grecia.

“Operațiunile secrete, deși vizează membrii ai mișcării Gülen, dezvăluie modul în care Turcia a fost transformată sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, în efectuarea operațiunilor de informații masive în Grecia și provocând interesele de securitate națională grecească.” se arată în articol.

Conform primului document marcat secret și datat din 13 februarie 2020, agenția de spionaj a prezentat pe 7 februarie 2020 un raport cu refugiații în Grecia pentru a scăpa de represiunile guvernului lui Erdoğan.

Documentul secret al guvernului turc care relevă existența unor informații despre Grecia, depuse de agenții spioni MIT.

Raportul de 39 de pagini conține detalii despre aproape 300 de persoane care au reușit să treacă în Grecia pentru a scăpa de închisoare sub acuzații fabricate de terorism și alte crime în Turcia. Pe fiecare pagină, a fost tipărit un avertisment în partea de jos, atenționând că informația trebuie să fie utilizată fără a identifica sursa.

MIT mashează sursele

Documentul a fost semnat de Erdoğan Kartal, șeful adjunct al departamentului de combatere a terorismului la Direcția Generală de Securitate (Emniyet) din Ankara și distribuit în zeci de provincii turcești într-un mesaj secret pentru acțiuni ulterioare ale poliției împotriva solicitanților de azil turcesc, identificat în informațiile MIT.

Aparent îngrijorat de o scurgere a documentului și o posibilă cădere din activitatea scandaloasă pe teritoriul elen, Kartal a făcut referire la sursa de informații drept „nota de informații obținută de la instituția afiliată IV”. 

IV este numărul de cod al agenției  de spionaj MIT, care folosește resurse financiare și logistice uriașe pentru a colecta date despre adversarii lui Erdoğan în străinătate. În comunicatul intern, pentru a păstra sursa confidențială. Mascarea sursei oferă, de asemenea, agențiilor, o acoperie în cazul în care sunt expuse pentru implicarea în activități ilegale.

Un alt document secret al guvernului turc care dezvăluie operațiunie de spionaj care vizează critici din Grecia, condus de Ambasada Turciei la Atena.

De asemenea, este o tactică de sustragere a cerințelor stricte ale Codului turc privind procedura penală (CMUK), care nu ia în considerare notele de informații despre probe legale într-o instanță de judecată. Orice probă prezentată instanței trebuie să fie obținută legal și autorizată și revizuită de o instanță, iar procurorii trebuie să utilizeze numai agenții de aplicare a legii, cum ar fi poliția.

Astfel, informațiile obținute ilegal au fost transmise departamentului de poliție, care a încercat să ascundă identitatea sursei și să o prezinte drept dovezi împotriva persoanelor care au fost spionate de MIT. 

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,