vineri, aprilie 26, 2024

Turcia și-a extins colectarea ilegală de informații în Grecia

Organizația Națională de Informații din Turcia a extins colectarea ilegală de informații și activitățile de supraveghere în Grecia, informează Nordic Monitors. 

Documentele secrete dezvăluite de Nordic Monitors expun activități expansive desfășurate de serviciul de informație și diplomați turci din Grecia.

“Operațiunile secrete, deși vizează membrii ai mișcării Gülen, dezvăluie modul în care Turcia a fost transformată sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, în efectuarea operațiunilor de informații masive în Grecia și provocând interesele de securitate națională grecească.” se arată în articol.

Conform primului document marcat secret și datat din 13 februarie 2020, agenția de spionaj a prezentat pe 7 februarie 2020 un raport cu refugiații în Grecia pentru a scăpa de represiunile guvernului lui Erdoğan.

Documentul secret al guvernului turc care relevă existența unor informații despre Grecia, depuse de agenții spioni MIT.

Raportul de 39 de pagini conține detalii despre aproape 300 de persoane care au reușit să treacă în Grecia pentru a scăpa de închisoare sub acuzații fabricate de terorism și alte crime în Turcia. Pe fiecare pagină, a fost tipărit un avertisment în partea de jos, atenționând că informația trebuie să fie utilizată fără a identifica sursa.

MIT mashează sursele

Documentul a fost semnat de Erdoğan Kartal, șeful adjunct al departamentului de combatere a terorismului la Direcția Generală de Securitate (Emniyet) din Ankara și distribuit în zeci de provincii turcești într-un mesaj secret pentru acțiuni ulterioare ale poliției împotriva solicitanților de azil turcesc, identificat în informațiile MIT.

Aparent îngrijorat de o scurgere a documentului și o posibilă cădere din activitatea scandaloasă pe teritoriul elen, Kartal a făcut referire la sursa de informații drept „nota de informații obținută de la instituția afiliată IV”. 

IV este numărul de cod al agenției  de spionaj MIT, care folosește resurse financiare și logistice uriașe pentru a colecta date despre adversarii lui Erdoğan în străinătate. În comunicatul intern, pentru a păstra sursa confidențială. Mascarea sursei oferă, de asemenea, agențiilor, o acoperie în cazul în care sunt expuse pentru implicarea în activități ilegale.

Un alt document secret al guvernului turc care dezvăluie operațiunie de spionaj care vizează critici din Grecia, condus de Ambasada Turciei la Atena.

De asemenea, este o tactică de sustragere a cerințelor stricte ale Codului turc privind procedura penală (CMUK), care nu ia în considerare notele de informații despre probe legale într-o instanță de judecată. Orice probă prezentată instanței trebuie să fie obținută legal și autorizată și revizuită de o instanță, iar procurorii trebuie să utilizeze numai agenții de aplicare a legii, cum ar fi poliția.

Astfel, informațiile obținute ilegal au fost transmise departamentului de poliție, care a încercat să ascundă identitatea sursei și să o prezinte drept dovezi împotriva persoanelor care au fost spionate de MIT. 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.