vineri, aprilie 19, 2024

ONU: Scrisoare către Albania legată de deportarea cetățenilor turci, pe motiv că sunt “guleniști”

Cinci oficiali ai drepturilor omului din Națiunilor Unite au trimis o scrisoare guvernului Albaniei, legată de două cazuri de deportare a doi cetățeni turci, relatează Balkaninsight.com

În scrisoarea celor cinci raportori ONU, publicată marți în mass-media albaneză, se  abordează cazul lui Haruk Celik, un cetățean turc care a fost deportat în ianuarie și cazul lui Selami Simsek, care așteaptă în prezent deportarea într-un centru pentru migranți. Ambii bărbați sunt considerați de către autoritățile turce ca fiind membri ai mișcării Gulen.

ONU a avertizat că drepturile lui Simsek ar putea fi încălcate dacă este trimis în Turcia.

“Este probabil să se confrunte cu detenția, urmărirea penală și, eventual, tortura sau un alt tratament crud, inuman sau degradant, pe motivul afilierii sale la   Mișcarea Gulen”, se arată în scrisoare.

Simsek a fost arestat inițial pe Aeroportul Tirana și a fost condamnat pentru utilizarea documentelor falsificate de călătorie. El a fost eliberat din închisoare pe 9 martie, dar din motive care rămân neclare, poliția l-a ținut câteva ore într-o mașină civilă înainte de a-l transfera într-un centru  pentru emigranții ilegali din apropierea Tiranei.

Un turc în Albania răpit cu forța

De asemenea, scrisoarea ONU a pus sub semnul întrebării și deportarea din Albania a cetățeanului turc, Harun Celik.

„Suntem la fel de îngrijorați că domnul Celik pare să fi fost expulzat pentru presupusa sa legătură cu mișcarea Gulen, se presupune că nu există garanții de proces adecvate oferite de legislația relevantă”, au declarat oficialii.

Poliția albaneză l-a pus pe Celik într-un avion spre Istanbul, pe 1 ianuarie, în ciuda cererilor sale de azil. El a fost profesor într-o școală din Kazahstan, afiliată Mișcării  Gulen, apoi a încercat să fugă în Canada folosind o viză falsă. El a fost arestat în Albania în 2018 pentru falsificarea documentelor de călătorie.

Extrădarea sa către Turcia a fost descrisă drept o încălcare majoră a drepturilor omului de către opoziția albaneză, care a legat decizia neobișnuit de promptă a poliției de a-l trimite în Turcia cu legăturile prietenoase dintre premierul albanez Edi Rama și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Reacția avocatului poporului din Albania

Avocatul poporului din Albania, Erinda Ballanca, pe 24 aprilie, a adresat cazul lui Harun Celik, către chestorul poliției albaneze, Veli Ardiu.

“Clar, Harun Celik a cerut azil. Statul albanez refuză această cerere cu motivul de pericol pentru siguranța națională. Trebuia să-l expulzeze. Dar autoritățile albaneze l-au adus la ambasada Turciei, ca să emite titlul de calătorie.” a declarat Ballanca.

Avocatul poporului a adresat două cerințe către oficialii albanezi.

„Să se constate încălcările drepturilor şi legislațiilor, să fie traşi la răspundere cei care au atribuit acest caz. Al doilea, guvernul albanez să pregăteasca un ghid pentru toți străini care să prezinte drepturile legale pe teritoriul Albaniei.”, a adăugat avocatul.



Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.