joi, mai 13, 2021

Turcia: Sediul central confiscat, transformat în clădire judecătorească

Turcia a transformat sediul central al ziarului Zaman, confiscat de guvern în 2016, într-o clădire judecătorească, potrivit Turkish Minute.

Cu toate că proprietarul a depus un dosar la ICSID, o instituție internațională de arbitraj care furnizează soluționarea litigiilor legale și conciliere între investitorii internaționali, guvernul turc a transformat-o într-o clădire pentru judecătorie.

O companie din Belgia, numită Cascade Investment NV, care revendică proprietatea asupra clădirii a susținut că sediul central din Zaman era deținut de Cihan Medya Dağıtım AȘ, din care era acționar și că compania a fost confiscată ilegal de Turcia.

La începutul anului 2015, Cascade Investment NV a cumpărat acțiunile Cihan Medya Dağıtım AȘ, care deținea clădirile și fabricile de imprimare ale Zamanului.

Construcția situată în districtul Yenibosna din Istanbul a fost proiectată și construită special pentru ziar în 2005, însă a fost confiscată de guvern la 4 martie 2016 pentru presupusa afiliere cu mișcarea Gülen.

Zeci de jurnaliști ai cotidianului Zaman au fost puși după gratii după puciul eșuat.De asemenea, guvernul a închis aproximativ 200 organe de media, inclusiv agenții kurde de știri și ziare.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.