miercuri, februarie 21, 2024

Turcia resimte efectele transformării Hagiei Sofia în moschee

ANALIZĂ

Redeschidea Hagia Sofia ca moschee a făcut parte din agenda lui Recep Erdogan pentru a distrage atenția de la problemele economice de care Turcia suferă în prezent. Cu speranța că situația actuală se va mai îndrepta, Hagia Sofia a redevenit moschee după 86 de ani.  

Vineri, 24 iulie 2020 a avut loc prima slujbă, oficiată de către Recep Tayyip Erdoğan. Cu toate acestea, după aproape o lună de la redeschidere, Turcia nu doar că nu a simțit o îmbunătățire, ba chiar a alunecat și mai rapid în mai multe probleme.

Ca de exemplu, lira s-a devalorizat la nivel record, iar peste 3.000 de oameni, printre care și 3 deputați ai partidului de la guvern au fost infectați cu COVID-19.

Hagia Sophia: revenirea la moschee

Primele discuții despre redeschiderii clădirii pentru rugăciuni musulmane au avut loc în anul 2013, atunci când deputatul conservator Bülent Arınç și-a exprimat intenția de a transforma Hagia Sofia în moschee.

Erdogan a răspuns favorabil încă din 2014, pe când era prim-ministru, pentru retransformarea edificiului în moschee. În 2016, mai multe asociații au făcut mai multe cereri către autoritățile turcești pentru a transforma muzeul în moschee. În 2018, președintele Erdogan a declarat faptul că redeschiderea muzeului drept loc de rugăciune musulman este inevitabilă. 

În 2019, Erdogan a avut cu totul altă părere despre redeschiderea Hagia Sophia, considerând că această acțiunie ar duce la creșterea islamofobiei.

Anul acesta, pe 10 iulie, Consiliul de Stat a stabilit oficial că Hagia Sofia nu poate avea un alt statut decât acela de moschee.

Redeschiderea Hagiei Sofia ca lăcaș de cult pentru ceremonii musulmane a generat diverse reacții la nivel mondial din partea unor lideri și chiar a unor organizații. Papa Francisc a declarat că este „îndurerat de decizia luată de administrația turcă”, în timp ce conducerea UNESCO a spus că „așteptau un dialog sau o înștiințare în această privință și că speră în continuare ca autoritățile turce să discute cu organizația pentru a păstra valoarea acestui monument”.

Strategia lui Erdogan nu a avut rezultatele la care acesta spera

Prin redeschiderea Hagiei Sofia ca moschee pentru rugaciunile musulmanilor, președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să își reconsolizeze puterea în Turcia, după ce semnele crizei economice erau din ce în ce mai clare.

La câteva săptămâni de la deschidere, efectele deciziei luate de Erdogan au început să se resimtă, în primul rând, pe plan economic.

Primul efect este prăbușirea lirei turcești care s-a produs pe de-o parte din cauza pandemiei de coronavirus, iar pe de altă parte din cauza deciziei lui Erdogan, de a scădea rata dobânzilor, de la 12% la 8.25% în mai, anul acesta.

Această decizie a generat o creștere cu 40% în ultimele trei luni a numărului de credite atât pentru afaceri, cât și pentru nevoi personale. Astfel s-au înregistrat cele mai multe credite din anul 2008 încoace.

Un alt efect advers al numărului mare de credite făcut de locuitori este creșterea inflației, care deja era la 11.76%.

Totodată a crescut și rata importurilor, care a tras după sine nevoia tot mai mare de monede străine, lucru care a devalorizat și mai mult lira turcească.

 Infectați cu Covid-19, după redeschidere

După redeschiderea Hagia Sofia, trei deputați din partidul lui Erdogan (AKP) au fost confirmați pozitiv cu  virusul SARS-CoV-2. 

La eveniment, deputații au fost fotografiați alături de Ali Erbaș, președintele Direcției Cultelor. Mai mult, doi dintre ei au apărut într-o fotografie împreună cu Recep Tayyip Erdogan

Ali Erbaș, președintele Direcției Cultelor alături de trei deputați din partidului lui Erdogan la evenimentul de redeschidere a Hagia Sophia.

De asemenea, deputatul İsmail Bilen, cel de-al treilea oficial confirmat pozitiv a postat în ziua redeschiderii o fotografie în care nici măcar nu purta mască de protecție. 

În ciuda restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii coronavirus, la eveniment au fost prezenți aproximativ 350.000 de oameni, dintre care 3.000 au fost confirmați ulterior cu virusul SARS-CoV-2.

Musulmanii s-au strâns în fața Hagia Sophia pentru rugăciune de vineri, pe 24 iulie.

La origine, Hagia Sofia a fost o biserică construită de către împăratul Iustinian și a rămas așa până în 1453, când a fost transformată în moschee. În 1934, a fost transformată în muzeu de către  Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte al Turciei moderne, datorită valorii sale inestimabile.

CRISTIAN IONIȚĂ, BUCUREȘTI

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.