duminică, octombrie 18, 2020

Turcia: Profesoară reținută imediat după naștere, încătușată pe patul la spital

Profesoara turcoaică Fatma Öztürk a fost reținută imediat după naștere la Spitalul Ege Umut (cartierul Turgutlu din Manisa), a raportat duminică Turkey Purge.

Poliția a descins la spitalul din Turgutlu și a încătușat-o pe Öztürk de patul ei după naștere, pe motivul presupuselor legături cu mișcarea Gülen.(Reamintim că  guvernul  acuză Mişcarea că ar fi  organizat o tentativă de lovitură de stat la 15 iulie 2016 şi că gruparea  neagă acuzaţia oricărei implicări).

Deputatul din Istanbul al Partidului Popular Republican (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a făcut referire la Öztürk și a criticat detenția mamelor cu nou-născuți, într-un mesaj postat pe social media, duminică. Tanrıkulu a cerut încetarea violenței împotriva acestor femei, ostracizate prin înseşi cuvintele rostite de Binali Yıldırım.

O altă mamă, Zara Koc, e o pacientă cardiacă şi  așteaptă venirea copilului său pe lume, a fost reținută la 3 iulie și de atunci s-a aflat  în custodia poliției de atunci, potrivit presei turcești.

Koc, însărcinată în nouă luni,  se confruntă cu dureri, dar nu i s-a permis accesul la un medic, a fost reținută împreună cu alte 12 persoane în cadrul operațiunilor poliției.

În timp ce acuzațiile formulate împotriva lui Koc sunt încă necunoscute, soacra ei, Vahide Koc, a declarat presei că „Singurul motiv pentru care au reținut-o este acela că suntem kurzi”.

Öztürk nu este prima mamă care se confruntă cu detenția imediat după naștere.

Hatice Avan, Havra Hamamcıoğlu, Nazli Mert, Esra Demir, Aysun Aydemir, Elif Aslaner și Fadime Günay sunt doar câteva dintre femeile care se confruntă cu detenție la scurt timp după naștere, ca parte a unei vânătoare de vrăjitoare post-lovitură de stat care vizează presupuși membri ai mișcării Gülen.

Mai mult de 17.000 de femei din Turcia, multe cu copii mici, au fost închise în cadtul unei  represiuni  fără precedent și au fost supuse torturii și relelor tratamente în centrele de detenție și închisori.Aceasta face parte din   campania  sistematică a guvernului de intimidare și persecuție a criticilor și oponenților, a dezvăluit un nou raport intitulat „Jailing Women in Turkey: Campanie sistematica de persecuție şi teama”, lansat în aprilie de către SCF.

După tentativa de lovitură de stat militară din 15 iulie, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina pe mișcarea  Gülen, în ciuda refuzurilor ferme ale lui Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea și ale susținătorilor mișcării.

Erdoğan și guvernul au inițiat o epurare generalizată care vizează „curățarea” simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor sale populare și punerea lor sub custodie.

Potrivit unei declarații a ministrului turc al justiției, Bekir Bozdağ, vineri, 50.504 de persoane erau arestate și 168.801 persoane fac obiectul unor proceduri judiciare pentru presupusa lor implicare în organizarea tentativei de lovitură de stat eşuate  din iulie anul trecut.

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.