joi, februarie 29, 2024

Turcia: Profesoară reținută imediat după naștere, încătușată pe patul la spital

Profesoara turcoaică Fatma Öztürk a fost reținută imediat după naștere la Spitalul Ege Umut (cartierul Turgutlu din Manisa), a raportat duminică Turkey Purge.

Poliția a descins la spitalul din Turgutlu și a încătușat-o pe Öztürk de patul ei după naștere, pe motivul presupuselor legături cu mișcarea Gülen.(Reamintim că  guvernul  acuză Mişcarea că ar fi  organizat o tentativă de lovitură de stat la 15 iulie 2016 şi că gruparea  neagă acuzaţia oricărei implicări).

Deputatul din Istanbul al Partidului Popular Republican (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a făcut referire la Öztürk și a criticat detenția mamelor cu nou-născuți, într-un mesaj postat pe social media, duminică. Tanrıkulu a cerut încetarea violenței împotriva acestor femei, ostracizate prin înseşi cuvintele rostite de Binali Yıldırım.

O altă mamă, Zara Koc, e o pacientă cardiacă şi  așteaptă venirea copilului său pe lume, a fost reținută la 3 iulie și de atunci s-a aflat  în custodia poliției de atunci, potrivit presei turcești.

Koc, însărcinată în nouă luni,  se confruntă cu dureri, dar nu i s-a permis accesul la un medic, a fost reținută împreună cu alte 12 persoane în cadrul operațiunilor poliției.

În timp ce acuzațiile formulate împotriva lui Koc sunt încă necunoscute, soacra ei, Vahide Koc, a declarat presei că „Singurul motiv pentru care au reținut-o este acela că suntem kurzi”.

Öztürk nu este prima mamă care se confruntă cu detenția imediat după naștere.

Hatice Avan, Havra Hamamcıoğlu, Nazli Mert, Esra Demir, Aysun Aydemir, Elif Aslaner și Fadime Günay sunt doar câteva dintre femeile care se confruntă cu detenție la scurt timp după naștere, ca parte a unei vânătoare de vrăjitoare post-lovitură de stat care vizează presupuși membri ai mișcării Gülen.

Mai mult de 17.000 de femei din Turcia, multe cu copii mici, au fost închise în cadtul unei  represiuni  fără precedent și au fost supuse torturii și relelor tratamente în centrele de detenție și închisori.Aceasta face parte din   campania  sistematică a guvernului de intimidare și persecuție a criticilor și oponenților, a dezvăluit un nou raport intitulat „Jailing Women in Turkey: Campanie sistematica de persecuție şi teama”, lansat în aprilie de către SCF.

După tentativa de lovitură de stat militară din 15 iulie, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina pe mișcarea  Gülen, în ciuda refuzurilor ferme ale lui Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea și ale susținătorilor mișcării.

Erdoğan și guvernul au inițiat o epurare generalizată care vizează „curățarea” simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor sale populare și punerea lor sub custodie.

Potrivit unei declarații a ministrului turc al justiției, Bekir Bozdağ, vineri, 50.504 de persoane erau arestate și 168.801 persoane fac obiectul unor proceduri judiciare pentru presupusa lor implicare în organizarea tentativei de lovitură de stat eşuate  din iulie anul trecut.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.