Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
luni, iunie 5, 2023

Turcia: Profesoară reținută imediat după naștere, încătușată pe patul la spital

Profesoara turcoaică Fatma Öztürk a fost reținută imediat după naștere la Spitalul Ege Umut (cartierul Turgutlu din Manisa), a raportat duminică Turkey Purge.

Poliția a descins la spitalul din Turgutlu și a încătușat-o pe Öztürk de patul ei după naștere, pe motivul presupuselor legături cu mișcarea Gülen.(Reamintim că  guvernul  acuză Mişcarea că ar fi  organizat o tentativă de lovitură de stat la 15 iulie 2016 şi că gruparea  neagă acuzaţia oricărei implicări).

Deputatul din Istanbul al Partidului Popular Republican (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a făcut referire la Öztürk și a criticat detenția mamelor cu nou-născuți, într-un mesaj postat pe social media, duminică. Tanrıkulu a cerut încetarea violenței împotriva acestor femei, ostracizate prin înseşi cuvintele rostite de Binali Yıldırım.

O altă mamă, Zara Koc, e o pacientă cardiacă şi  așteaptă venirea copilului său pe lume, a fost reținută la 3 iulie și de atunci s-a aflat  în custodia poliției de atunci, potrivit presei turcești.

Koc, însărcinată în nouă luni,  se confruntă cu dureri, dar nu i s-a permis accesul la un medic, a fost reținută împreună cu alte 12 persoane în cadrul operațiunilor poliției.

În timp ce acuzațiile formulate împotriva lui Koc sunt încă necunoscute, soacra ei, Vahide Koc, a declarat presei că „Singurul motiv pentru care au reținut-o este acela că suntem kurzi”.

Öztürk nu este prima mamă care se confruntă cu detenția imediat după naștere.

Hatice Avan, Havra Hamamcıoğlu, Nazli Mert, Esra Demir, Aysun Aydemir, Elif Aslaner și Fadime Günay sunt doar câteva dintre femeile care se confruntă cu detenție la scurt timp după naștere, ca parte a unei vânătoare de vrăjitoare post-lovitură de stat care vizează presupuși membri ai mișcării Gülen.

Mai mult de 17.000 de femei din Turcia, multe cu copii mici, au fost închise în cadtul unei  represiuni  fără precedent și au fost supuse torturii și relelor tratamente în centrele de detenție și închisori.Aceasta face parte din   campania  sistematică a guvernului de intimidare și persecuție a criticilor și oponenților, a dezvăluit un nou raport intitulat „Jailing Women in Turkey: Campanie sistematica de persecuție şi teama”, lansat în aprilie de către SCF.

După tentativa de lovitură de stat militară din 15 iulie, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina pe mișcarea  Gülen, în ciuda refuzurilor ferme ale lui Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea și ale susținătorilor mișcării.

Erdoğan și guvernul au inițiat o epurare generalizată care vizează „curățarea” simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor sale populare și punerea lor sub custodie.

Potrivit unei declarații a ministrului turc al justiției, Bekir Bozdağ, vineri, 50.504 de persoane erau arestate și 168.801 persoane fac obiectul unor proceduri judiciare pentru presupusa lor implicare în organizarea tentativei de lovitură de stat eşuate  din iulie anul trecut.

Turcia: Faimosul politician închis după gratii anunţă că se retrage din politică

„Îmi cer scuze sincer pentru că nu am putut să fac o politică care merită poporul nostru. Promit că voi corecta aceste deficiențe cu eforturile mele în practică. În timp ce voi continua lupta din închisoare, am renunțat la politica activă în acest stadiu”, susține Demirtaș.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Ce va face Erdogan în continuare? POLITICO: Lira este vulnerabila

O întrebare și mai importantă este dacă Erdogan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu combinația actuală de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzii. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o criză în urma alegerilor, lira fiind vulnerabilă la atac.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.