miercuri, decembrie 11, 2024

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Potrivit Ministrului turc a Comerțului, Ömer Bolat, a vorbit despre eforturile Turciei de a echilibra relațiile dintre Est și Vest.

Ömer Bolat a declarat că Turciei i s-a oferit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, în timp ce Ankara continuă ceea ce numește eforturile sale de a echilibra legăturile sale estice și occidentale.

„În ceea ce privește statutul Turciei în calitate de membru (BRICS), ei au oferit Turciei statutul de membru partener. Acest statut este procesul de tranziție în structura organizațională a BRICS”, spune Bolat într-un interviu acordat postului privat TVNet.

Turcia vrea în BRICS

Turcia, membră NATO, și-a exprimat în ultimele luni interesul de a se alătura grupului BRICS de economii emergente, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a participat, luna trecută, la un summit al liderilor BRICS găzduit de președintele rus Vladimir Putin la Kazan, după ce Ankara a declarat că a luat măsuri oficiale pentru a deveni membru al grupului.

Ankara vede grupul BRICS ca o oportunitate de a continua cooperarea economică cu statele membre, mai degrabă decât o alternativă la legăturile sale occidentale și aderarea la NATO, a spus Erdogan.

Oficialii turci au spus în mod repetat că potențiala apartenență la BRICS nu ar afecta responsabilitățile Turciei față de alianța militară occidentală.

Pe lângă calitatea de membru deplin, membrii BRICS au introdus o categorie de „țară parteneră” la Kazan, conform declarației emise de BRICS ,pe 23 octombrie.

Bolat nu a spus dacă Ankara a acceptat propunerea.

Turcia vrea în Uniunea Europeană

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

„Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului de aderare al unei țări candidate precum Turcia, care a adus contribuții semnificative la prosperitatea și securitatea continentului de ani de zile”, spune Erdoğan, amintind că Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, după doar cel al Statelor Unite.

Erdogan a cerut, de asemenea, sprijin pentru procesul de aderare al Turciei la UE în cadrul întâlnirilor personale cu liderii UE.

Turciei i s-a acordat statutul de candidat oficial la UE în 1999, iar negocierile de aderare au fost inițiate în 2005, Turcia lucrând pentru a-și alinia legile și politicile la standardele UE.