miercuri, decembrie 11, 2024

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a cerut liderilor Uniunii Europene o revizuire a procesul de aderare la UE, spunându-le că nu există o explicație „rezonabilă” pentru ca procesul să rămână blocat, conform agenția de presă de stat, Anadolu.

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

„Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului de aderare al unei țări candidate precum Turcia, care a adus contribuții semnificative la prosperitatea și securitatea continentului de ani de zile”, spune Erdoğan, amintind că Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, după doar cel al Statelor Unite.

Erdogan a cerut, de asemenea, sprijin pentru procesul de aderare al Turciei la UE în cadrul întâlnirilor personale cu liderii UE.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care s-a întâlnit cu Erdoğan la Budapesta joi, a scris pe X că a fost bine să se întâlnească cu președintele turc și și-a exprimat speranța de a consolida parteneriatul UE-Turcia.

Candidat oficial la UE din 1999

Turciei i s-a acordat statutul de candidat oficial la UE în 1999, iar negocierile de aderare au fost inițiate în 2005, Turcia lucrând pentru a-și alinia legile și politicile la standardele UE.

Cu toate acestea, progresele au stagnat din mai multe motive, inclusiv preocupări legate de drepturile omului, guvernanța democratică și disputa nerezolvată din Cipru. Tensiunile dintre Turcia și UE s-au intensificat după o tentativă de lovitură de stat din 2016 în Turcia. Drept urmare, discuțiile privind aderarea la UE au fost efectiv înghețate în ultimii ani.

În ciuda acestor provocări, Turcia rămâne oficial candidat la aderarea la UE.

Drepturile omului o problemă

Comisia Europeană și-a lansat raportul anual privind Turcia la sfârșitul lunii octombrie, recunoscând că există „îngrijorări serioase” cu privire la deteriorarea continuă a standardelor democratice, a statului de drept și a respectării drepturilor fundamentale în Turcia în perioada de raportare.

„Situația generală a drepturilor omului în țară nu s-a îmbunătățit și rămâne o problemă de îngrijorare”, se arată în raport.

Alegerile de la începutul acestei săptămâni ale candidatului republican Donald Trump în calitate de viitor președinte al Statelor Unite au alimentat îngrijorările cu privire la amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru Europa și dacă noua administrație americană va lăsa Europa să susțină Ucrainei în războiul în curs împotriva Rusiei.