vineri, octombrie 16, 2020

Turcia: Primul medic a decedat din cauza Covid-19

Primul medic infectat cu Covid-19 și-a pierdut viața, pe 1 aprilie, în Istanbul, relatează portalul de știri Bianet.

Medicul renumit, Cemil Tascioglu lucra la Facultatea de Medicină din Istanbul și s-a îngrijit de primul pacient confirmat cu Covid-19 din Turcia, care a decedat pe 17 martie, în aceași zi când medicul a fost testat pozitiv. 

Vestea morții sale a fost anunțată de către fiul său, Onur Tașçıoğlu, printr-o postare de pe Twitter. 

„L-am pierdut pe iubitul meu tată prof. Dr. Cemil Tașçıoğlu. Fie ca sufletul său să se odihnească în pace”, a scris Onur Tașçıoğlu.

Studenții tăi te așteaptă”

Cu două zile înainte de moartea sa, un videoplic de solidaritate a fost distribuit pe contul de Twitter al Facultății de Medicină a Universității İstanbul.

„Mii de studenți ai cărora le-ați atins sufletele vă așteaptă să vă treziți. Avem povești pentru a termina împreună, avem încă atât de multe de învățat de la tine. Familia ta te așteaptă, domnule profesor. Inimile și rugăciunile noastre sunt cu tine … Avem norocul să te avem, prof. Cemil”, au transmis studenții.

Peste 600 de infectării în domeniul medical

Ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, a anunțat, miercuri, că peste 600 de lucrători din domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus.

„Numărul prietenilor noștri, al asistenților medicali sau al altor cadre medicale afectate de noul coronavirus este mare. Această cifră, pe care o anunț cu reticență este 601 ”, a declarat ministrul la o conferință de presă.

Cel mai multe cazuri într-o zi

63 de oameni au murit și 2.148 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în ultimele 24 de ore. Astfel, Turcia a înregistrează cel mai mare număr de decese într-o singură zi. 

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.