marți, aprilie 12, 2022

Turcia: Primul medic a decedat din cauza Covid-19

Primul medic infectat cu Covid-19 și-a pierdut viața, pe 1 aprilie, în Istanbul, relatează portalul de știri Bianet.

Medicul renumit, Cemil Tascioglu lucra la Facultatea de Medicină din Istanbul și s-a îngrijit de primul pacient confirmat cu Covid-19 din Turcia, care a decedat pe 17 martie, în aceași zi când medicul a fost testat pozitiv. 

Vestea morții sale a fost anunțată de către fiul său, Onur Tașçıoğlu, printr-o postare de pe Twitter. 

„L-am pierdut pe iubitul meu tată prof. Dr. Cemil Tașçıoğlu. Fie ca sufletul său să se odihnească în pace”, a scris Onur Tașçıoğlu.

Studenții tăi te așteaptă”

Cu două zile înainte de moartea sa, un videoplic de solidaritate a fost distribuit pe contul de Twitter al Facultății de Medicină a Universității İstanbul.

„Mii de studenți ai cărora le-ați atins sufletele vă așteaptă să vă treziți. Avem povești pentru a termina împreună, avem încă atât de multe de învățat de la tine. Familia ta te așteaptă, domnule profesor. Inimile și rugăciunile noastre sunt cu tine … Avem norocul să te avem, prof. Cemil”, au transmis studenții.

Peste 600 de infectării în domeniul medical

Ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, a anunțat, miercuri, că peste 600 de lucrători din domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus.

„Numărul prietenilor noștri, al asistenților medicali sau al altor cadre medicale afectate de noul coronavirus este mare. Această cifră, pe care o anunț cu reticență este 601 ”, a declarat ministrul la o conferință de presă.

Cel mai multe cazuri într-o zi

63 de oameni au murit și 2.148 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în ultimele 24 de ore. Astfel, Turcia a înregistrează cel mai mare număr de decese într-o singură zi. 

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,