Zaman Romania

Turcia: Prețurile la chirii au crescut cu 117% într-un an

Prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 117% într-un an în Turcia, potrivit unui studiu realizat de BETAM, citat de Gazete Duvar.

Conform studiului al Centrului de Cercetare Economică și Socială a Universității Bahçeşehir (BETAM), chiriile au crescut în medie cu 117 la sută pe o bază anuală în aprilie în Turcia, iar în provinciile afectat de cutremur prețul s-a dublat.

Costul mediu de închiriere pe metru pătrat a devenit 105,2 lire turcești pe lună în aprilie, iar această cifră a fost înregistrată ca 130,4 lire pentru Istanbul, 84,6 lire pentru Ankara și 100 lire pentru İzmir.

Chiria medie lunară în Istanbul a depășit 13.000 de lire, deși aproape jumătate din populație câștigă salariul minim de 8.506 de lire.

Provincia cu carea mai mare creștere

Provincia care a înregistrat cea mai mare creștere anuală a chiriei a fost Trabzon, cu o creștere de 300%. Trabzon a fost urmată de Malatya (258,8 la sută), Ankara (192,2 la sută) și Denizli (187,2 la sută).

În zona cutremurului, Adıyaman a fost provincia care a marcat cea mai mare creștere anuală a chiriei cu 111,2 la sută. Chiriile au crescut în medie cu 101,4% în Hatay.

Potrivit acestor date, prețurile chiriilor din Hatay și Adıyaman s-au dublat cu comparativ cu prețurile în de acum trei luni.

Un exod din provinciile din sud-estul devastate de cutremur a înrăutățit criza locuințelor din Turcia, determinând o creștere suplimentară a prețurilor chiriilor deja în creștere. Ankara analizează un proiect de lege care să introducă pedepse cu închisoarea pentru proprietarii care cresc prețurile în mod abuziv.