miercuri, aprilie 17, 2024

Turcia: Practici abuzive, tortură psihologică împotriva ziariştilor şi scriitorilor afalţi în detenţie.

Hasan Cemal/T24

Vă voi expune doar câteva exemple concrete referitoare la modul în care sunt trataţi deţinuţii. E vorba despre o tortură de natură psihologică, intedicţia de a scrie, de a citi, de a primi scrisori sau limitările grave referitoare la timpul acordat consultării cu avocaţii. Toate acestea demonstrează gravele încălcări ale drepturilor acestor oameni aruncaţi în puşcărie în condiţii de-a dreptul dubioase.

Kayyım atandıktan bir süre sonra kapatılan Zaman gazetesinde yazıları yayımlanan Ahmet Turan Alkan, Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Prof. Mümtaz'er Türköne, yaklaşık 4,5 ay önce tutuklandılar (Sağdan sola)

ŞAHİN ALPAY
Se află de 130 de zile în detenție. Are 11 probleme diferite de sănătate și ia 9 medicamente diferite. O dată pe săptămănă trebuie să meargă la spital pentru investigații. Plecarea la spital devine o problemă. În timp ce este dus la spital, i se pun cătușe și este hărțuit de-a lungul drumului. Ora de vizită este în același timp cu plecarea la spital, dacă alege să stea  pentru vizită, investigațiile se anulează pentru săptămâna viitoare. Cea mai mare dorinţă  a lui este să i se dea o carte de citit. Dar să primească o carte sau să scrie o scrisoare este strict interzis,Alpay trebuie să se mulțumească cu cărțile din bibloteca penitenciarului. Faptul că nu are cărți şi nu poate citi, îi deteriorează starea  nervoasă. Singura lui fericire o găsește într-o  bucată de hârtie şi un  creion: ar vrea să  scrie ceva. Pe de altă parte lui, Șahin Alpay îi este dor de apropiații lui.

Nazlı Ilıcak 29 Temmuz'da tutuklandı

NAZLI  ILICAK
Este reținută de 131 de zile. Pe numele ei încă nu există o acuzare. Are probleme cu cărțile, îşi doreşte să citească.Este strict interzis să primească din afara penitencioarului, cărţi. Cărțile din penitenciar nu sunt de ajuns. Se spune că scrisorile nu ar fi interzise, dar scrisorile trimise  nu ajung destinatarilor. O dată la 15 zile poți suna la telefon. O dată pe săptămănă se acceptă  o vizită închisă, numai cu apropiații de gradul întâi. Vizitele deschise se fac o dată la două luni. Vizitele sunt de 45 de minute. Vizita cu avocatul se desfășoară cu însoțitor lângă ei, sub înregistrare video.  Nazlise se simte foarte singură şi suferă cumplit.

AHMET ALTAN, MEHMET ALTAN
Mehmet Altan e în detenţie de 76 de zile iar Ahmet Altan de 75 de .Amândoi au aceași suferinţă: cărțile și scrisorile. Nu le vin cărți și scrisori de la cei dinafară. Nici ei nu pot scrie celor apropiaţi, nu le pot trimite nici măcar un mesaj. Strict Interzis. Ahmet Altan se străduiește în închisoare să scrie o carte. Pentru că este considerat ca fiind un mesaj adresat celor dinafară, nu o poate trimite spre editare. Pentru frații Altan vizita săptămânală este o altă problemă. În afară de de familie, ar mai avea  dreptul de a fi  vizitaţi de trei persoane. Din păcate pentru ei şi asta este: ,,Interzis”! O dată  pe săptămănă timp de o oră au voie să se consulte cu avocații lor.

Cu toate că legile justiţiei prevăd faptul că un deţinut are dreptul să se consulte cu clientul lui fără limute de timp. Pentru ei, nu e valabil. Dar mai este o problemă care îi macină pe frații Altan: faptul că nu se pot vedea unul pe celălalt.În mod  normal au tot dreptul la  acest lucru, dar și asta este… interzis.

TORTURĂ PSIHOLOGICĂ

La Ședința Parlamentară s-au formulat o serie de întrebări şi probleme care ridică la rândul lor alte semne de interogaţie, de către deputatul Municipiului Edkișehir. Mai exact:

1)- Se ştie că în timpul sentințelor  Ergenekon și Balyoz, deținuții erau vizitați de către familii și încă trei persoane. Această aplicație numai este valabilă

2)- Vizita deschisă cu familia deținuților avea loc o dată pe lună, acum se aplică la două luni. Convorbirea telefonică care era săptămânală, acum  este o dată la 15 zile.( De ce ?)

3)- Interviurile cu avocații erau nelimitate, acum întîlnirea cu avocatul este limitată la doar  o oră pe săptămănă.

4)- Întrevederile cu avocații se desfășoară sub ochii unui delegat prin înregistrare video.

5)- Este interzisă trimiterea scrisorilor sau altor materiale scrise către cei de afară. Nici de afară nu se primesc scrisori. Scriitorii și ziariștii numesc această procedură  ,,TORTURĂ PSIHOLOGICĂ”.

6)- Este clar că se aplică o dublă măsură. În acuzaţii din procesele Ergenekon și Balyoz,  apropiații acestora (până la a treia persoană ca grad de rudenie), le puteau aduce  sau trimite acestora cărți, ziare sau reviste. Acum acest lucru este interzis. Deținuții sunt nevoiți să se mulţumească  cu cărțile bibliotecii din penitenciar.

7)- Ziariștii arestați au probleme din cauza că nu primesc cărți necesare pentru documentare ,pentru a-şi formula apărarea  în instanță.

8)- Starea lor de sănătate se află sub grea  amenințare. Printre cei arestați se află oameni bătrâni cu stare de sănătate agravată. Șahin Alpay suferă 11 boli cronice.Ziaristul Hakan Kara de la Cumhuriyet are bypas. Asli Erdogan prezintă riscul unei paralizii.. Ahmet Turan ALkan  a slăbit dincolo de orice închipuire.

9)- Sunt mari  probleme privitoare la cererile de .Ziarista Asli Erdogan a fost dusă de patru ori la spital și adusă înapoi fără să o vadă doctorul. Medicamentele vin cu o săptămănă întărziere.

10)- Sunt ziariști și scriitori care nici acum nu au acuzațiile formulate cu toate că  sunt  reţinuţi ignorându-se respectul faţă de drepturile omului…

146 DE ZIARIȘTI SUNT ARESTAȚI.

ULTIMA NOTIFICARE

De când a fost  proclamată Starea de Urgență  şi până acum, 146 de ziariști au fost  arestați.

Cine doreşte această stare de lucruri dezastruoasă? (faceți un clic pe acest LINK.)

Cum am mai spus, aceşti oameni sunt supuşi torturii: Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Ayla Akat, Figen Yüksekdağ, Haluk Balüken… Gültan Kışanak… Fırat Anlı… sau Republicanii    Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör.

Despre libertate nu poate fi vorba, dar tortură , tortură psihologică în purul înţeles al cuvântului în secolul XXI ?  E de neconceput ! Un strigăt de revoltă aruncat  turcilor de pretutindeni şi lumii întregi.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.