joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Povestea unei refugiate din Siria-de la nimic, reușește să ajungă la succes

O refugiată siriană, obligată să fugă cu familia ei din Siria din cauza situației dramatice din regiune, a ajuns în Turcia și a reușit să aibă o carieră de succes, în ciuda tuturor provocărilor și dificultăților, scrie UNDP Turkey.

Începutul unei povești de succes a unei refugiate din Siria 

Alaa Mustafa și-a terminat studiile la Universitare Raqqa și a început să lucreze ca profesoară. Însă doar după o lună, au început conflictele din Siria iar Alla a fost nevoită  să fugă împreună cu familia ei, în Turcia.

Cănd ajuns în Turcia, Alaa a început să o însoțească pe mama ei la spital pentru ca aceasta să urmeze un tratament pentru diabet. Astfel, tânăra și-a dat seama că trebuie să învețe limba turcă pentru a comunica nevoile mamei sale personalului spitalului. 

Nu a durat mult până când și-a dat seama că mama ei nu este singura în această situație, și că lunar, aproximativ 260 de sirieni solicită îngrijiri medicale în spital. Tânăra Alaa a vrut să îi ajute și pe ei, așa că a început să învețe turcă cât de repede a putut.

“ A trebuit să pornim de la zero.”

După multe încercări, Alaa a început să studieze limba turcă pentru a putea să îi ajute pe ceilalți pacienți. „Am înțeles că primul mod de a face acest lucru a fost învățarea limbii”, spune ea. „Prietenii mei turci m-au ajutat și au râs de mine în primele mele zile, în timp ce încercam să învăț. Dar niciodată nu am renunțat. ”


Alaa a început să învețe limba turcă pentru a comunica nevoile mamei sale bolnave personalului din spital.
O carieră plină de satisfacții 

O zi obișnuită din viața tinerei Alaa începe la 6 dimineața, când se pregătește să meargă la muncă în Șanlıurfa, în sud-estul Turciei. La doar 29 de ani a reușit să lucreaze ca unic traducător din limba arabă la Centrul de consiliere psihologică al Spitalului Universitar Harran, unde ajută mai mult de 20 de pacienți în fiecare zi.

Alaa, 29 de ani, lucrează ca singurul traducător în limba arabă la Centrul de consiliere psihologică al Spitalului Universitar Harran, unde ajută mai mult de 20 de pacienți în fiecare zi.

„Cel mai repede înveți în timp ce faci ceva. Mi-a plăcut limba turcă și am încercat tot timpul să vorbesc cu prietenii mei turci. Nu mi-a fost niciodată rușine când am greșit, am muncit din greu. În ciuda provocărilor de a începe o viață nouă într-o țară nouă, am crezut că există și va exista întotdeauna sprijin pentru cei care o caută ”, spune Alaa.

Alaa este acum căsătorită cu un turc și este fericită în noua casă și în meseria ei, prin care  îi ajută pe pacienți să comunice cu personalul spitalului. De asemenea, tânara lucrează cu pacienții la proiecte artistice, legate de  cusut și desen.

Desigur că visează să lucreze în profesia anterioară de profesor de literatură arabă. „Încă muncesc din greu și doresc să devină realitate într-o zi.” Între timp, ea spune că este recunoscătoare pentru vorbele de bine și chiar binecuvântările primite din partea  pacienților pe care îi vede în fiecare zi.

Conflictele din Siria au drept urmare  multe alte povești similare cu cea a tinerei Alaa 

Conflictul din Siria continuă să conducă la cea mai mare criză de refugiați din lume, iar Turcia a primit 3,6 milioane de oameni – mai mult decât oricare altă țară. Populația siriană din Șanlıurfa este de peste 44300. Ca și celelalte comunități din regiune, Șanlıurfa se confruntă cu provocările declanșate de acomodarea  noilor veniți, păstrând în același timp economia locală și menținând nivelul de trai pentru cetățenii săi.Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.