vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: Povestea unei refugiate din Siria-de la nimic, reușește să ajungă la succes

O refugiată siriană, obligată să fugă cu familia ei din Siria din cauza situației dramatice din regiune, a ajuns în Turcia și a reușit să aibă o carieră de succes, în ciuda tuturor provocărilor și dificultăților, scrie UNDP Turkey.

Începutul unei povești de succes a unei refugiate din Siria 

Alaa Mustafa și-a terminat studiile la Universitare Raqqa și a început să lucreze ca profesoară. Însă doar după o lună, au început conflictele din Siria iar Alla a fost nevoită  să fugă împreună cu familia ei, în Turcia.

Cănd ajuns în Turcia, Alaa a început să o însoțească pe mama ei la spital pentru ca aceasta să urmeze un tratament pentru diabet. Astfel, tânăra și-a dat seama că trebuie să învețe limba turcă pentru a comunica nevoile mamei sale personalului spitalului. 

Nu a durat mult până când și-a dat seama că mama ei nu este singura în această situație, și că lunar, aproximativ 260 de sirieni solicită îngrijiri medicale în spital. Tânăra Alaa a vrut să îi ajute și pe ei, așa că a început să învețe turcă cât de repede a putut.

“ A trebuit să pornim de la zero.”

După multe încercări, Alaa a început să studieze limba turcă pentru a putea să îi ajute pe ceilalți pacienți. „Am înțeles că primul mod de a face acest lucru a fost învățarea limbii”, spune ea. „Prietenii mei turci m-au ajutat și au râs de mine în primele mele zile, în timp ce încercam să învăț. Dar niciodată nu am renunțat. ”


Alaa a început să învețe limba turcă pentru a comunica nevoile mamei sale bolnave personalului din spital.
O carieră plină de satisfacții 

O zi obișnuită din viața tinerei Alaa începe la 6 dimineața, când se pregătește să meargă la muncă în Șanlıurfa, în sud-estul Turciei. La doar 29 de ani a reușit să lucreaze ca unic traducător din limba arabă la Centrul de consiliere psihologică al Spitalului Universitar Harran, unde ajută mai mult de 20 de pacienți în fiecare zi.

Alaa, 29 de ani, lucrează ca singurul traducător în limba arabă la Centrul de consiliere psihologică al Spitalului Universitar Harran, unde ajută mai mult de 20 de pacienți în fiecare zi.

„Cel mai repede înveți în timp ce faci ceva. Mi-a plăcut limba turcă și am încercat tot timpul să vorbesc cu prietenii mei turci. Nu mi-a fost niciodată rușine când am greșit, am muncit din greu. În ciuda provocărilor de a începe o viață nouă într-o țară nouă, am crezut că există și va exista întotdeauna sprijin pentru cei care o caută ”, spune Alaa.

Alaa este acum căsătorită cu un turc și este fericită în noua casă și în meseria ei, prin care  îi ajută pe pacienți să comunice cu personalul spitalului. De asemenea, tânara lucrează cu pacienții la proiecte artistice, legate de  cusut și desen.

Desigur că visează să lucreze în profesia anterioară de profesor de literatură arabă. „Încă muncesc din greu și doresc să devină realitate într-o zi.” Între timp, ea spune că este recunoscătoare pentru vorbele de bine și chiar binecuvântările primite din partea  pacienților pe care îi vede în fiecare zi.

Conflictele din Siria au drept urmare  multe alte povești similare cu cea a tinerei Alaa 

Conflictul din Siria continuă să conducă la cea mai mare criză de refugiați din lume, iar Turcia a primit 3,6 milioane de oameni – mai mult decât oricare altă țară. Populația siriană din Șanlıurfa este de peste 44300. Ca și celelalte comunități din regiune, Șanlıurfa se confruntă cu provocările declanșate de acomodarea  noilor veniți, păstrând în același timp economia locală și menținând nivelul de trai pentru cetățenii săi.Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor