sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Turcia: Poliția a intervenit la un târg de carte, pe motiv că 3 cărți au fost interzise de un tribunal

Poliția din Turcia a confiscat copii a trei cărți la un târg de carte din provincia estică Tunceli, pe motiv că au fost interzise de un tribunal, conform Turkish Minutes.

Polițiștii au confiscat copii ale celor trei cărți la târgul de carte Zilele Cărții Munzur din Tunceli, care se vor desfășura în perioada 17-20 iulie.

Cărțile au fost confiscate pe baza unei hotărâri judecătorești din 2017 care a impus interzicerea vânzării lor și a cerut confiscarea lor.

Cărțile confiscate sunt „İsyandan İnşaya Kürdistan Özgürlük Hareketi”, „De la revoltă la Ridicarea Kurdistanului”, publicate de Editura Dipnot; „Bir Başka Kandil””(Alt Kandil) de la Editura Tekin; și „Bütün Yazıları” , „Toate scrierile”, de İbrahim Kaypakkaya, unul dintre liderii mișcării comuniste din Turcia, publicat de Umut.

Președintele YAYKOOPm Elif Akkaya, care se numără printre organizatorii târgului de carte, a fost chemat de autorități să depună mărturie cu privire la vânzarea cărților interzise.

Editurile susțin că nu au fost informate cu privire la decizia judecătorească care a interzis vânzarea celor trei cărți.

Footnote Publishing a declarat că va continua să apere libertățile și gândirea critică prin cărți și că au deplină încredere că societatea turcă este suficient de iluminată pentru a nu-și construi viitorul pe interzicerea cărților.

30 de edituri închide. 670 de cărți interzise

Ccel puțin 30 de edituri au fost închise prin decrete guvernamentale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, în timp ce peste 670 de cărți au fost confiscate pentru presupusa diseminare a „propagandei unei organizații teroriste”.

De la o lovitură de stat eșuată din Turcia din iulie 2016, un număr tot mai mare de cărți au fost scoase în afara legii și confiscate, unele chiar considerate dovezi ale criminalității, ceea ce a generat o mare îngrijorare în rândul editorilor, autorilor și cititorilor.Alte 135.000 de cărți au fost interzise din bibliotecile publice pe aceleași motive.

Potrivit unei declarații a Ministrului Educației turc de la acea vreme, Ziya Selçuk, în 2019, peste 300.000 de cărți au fost scoase din școli și biblioteci turcești și distruse de la tentativa de lovitură de stat din 2016. Unele dintre aceste cărți au fost distruse deoarece au fost publicate de companii legate de mișcarea Gulen.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.