joi, aprilie 25, 2024

Turcia: Poliția a folosit gaze lacrimogene la Istanbul pentru a dispersa manifestanții

Poliția turcă a folosit luni gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de circa 200 de persoane care doreau să manifesteze în piața Taksim din Istanbul, cu ocazia Zilei internaționale a muncii, în pofida interdicției dictate de autorități, transmite AFP.

Turcia marchează luni Ziua internațională a muncii într-un context tensionat, la două săptămâni după ce un referendum contestat a consfințit extinderea prerogativelor executive ale președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne turc a decis să interzică sindicatelor să organizeze manifestații în data de 1 Mai în piața Taksim, loc simbolic ce a găzduit diferite demonstrații de protest de-a lungul anilor. Măsura luată de ministrul de interne turc Suleyman Soylu a urmat unei interdicții dictate de guvernul de la Ankara în fiecare an începând din 2013.

La câteva săptămâni după interdicția de acum patru ani, Turcia a fost cuprinsă de proteste antiguvernamentale care au pornit din piața Taksim și din parcul Gezi, situat în apropiere.

De atunci, în fiecare an de 1 Mai au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de poliție, deși autoritățile au reușit să zădărnicească planurile de organizare a unor evenimente în Istanbul închizând accesul către cea mai mare parte a zonei centrale a Istanbulului.

Piața Taksim are o lungă istorie legată de mișcarea sindicală din Turcia. În 1977, cel puțin 34 de persoane au fost ucise în acest loc de către autori neidentificați. În 2011, guvernul turc a redeschis oficial piața pentru mitingurile organizate cu ocazia Zilei internaționale a muncii, după numai doi ani luând decizia de a interzice aceste manifestații.

 

 

 

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org