luni, decembrie 5, 2022

Turcia: Peste 1,7 milioane de elevi nu s-au mai întors anul acesta la școală

Peste 1,7 milioane de elevi au părăsit educația formală în anul școlar 2021-2022, din cauza creșterea costurilor școlare, conform Bianet.org.

Ömer Yılmaz, șeful Asociației Părinților- Studenți (Veli-Der), a vorbit despre cheltuielile în creștere pentru clasele superioare, ceea ce determină în special elevii de liceu să părăsească educația.

 „Cheltuielile elevilor de liceu ajung la 4.000 de lire la începutul anului. Pentru că părinții întâmpină dificultăți cu cheltuielile școlare ale copiilor, ei preferă liceele profesionale. Copiii sunt la școală o zi pe săptămână și sunt angajați în firmă unde își fac stagiile, unde primesc o treime din salariul minim pe economie,”, afirmă Yılmaz, menționând că peste 1,7 milioane de elevi au părăsit educația formală anul acesta.

Copii rămân înfometați

Șeful Asociației Părinților- Studenți a vorbit și despre faptul că elevii rămân înfometați cât timp sunt la școală pentru că nu-și permit să mănânce la cantină.

„Copiii în curs de dezvoltare nu mănâncă nimic la școală. Ei iau micul dejun acasă dimineața și rămân înfometați toată ziua. Dacă copilul urmează să mănânce la școală, cheltuiala zilnică la cantină ajunge la 30-40 de lire. Situația este mult mai gravă în școlile private. Pentru că au crescut prețurile la energie electrică și gaze naturale, acestea au reflectat acest lucru la prețurile la masă”, susține Yilmaz.

O gustare costă 36 de lire

Potrivit informațiilor primite de la Camera Cantinelor, prețul total al unei căni de ayran, al unui sandviș cu pâine prăjită și al unei sticle de apă este de 36 de lire.

În timp ce costurile pentru școala publică variază în funcție de provincie, cheltuielile pentru papetărie și îmbrăcăminte ale unui elev la începutul anilor de școală sunt de la 2.500 (140 de euro) la 3.000 de lire.

Potrivit Asociației Școlilor Private din Turcia, costul anual al unui singur elev într-o școală privată, care include taxa școlară, masă, papetărie și transportul școlar variază între 50.000 de lire (2.000 de euro) și 180.000 de lire(10.000 de euro).

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.