luni, februarie 26, 2024

Turcia: Peste 1,7 milioane de elevi nu s-au mai întors anul acesta la școală

Peste 1,7 milioane de elevi au părăsit educația formală în anul școlar 2021-2022, din cauza creșterea costurilor școlare, conform Bianet.org.

Ömer Yılmaz, șeful Asociației Părinților- Studenți (Veli-Der), a vorbit despre cheltuielile în creștere pentru clasele superioare, ceea ce determină în special elevii de liceu să părăsească educația.

 „Cheltuielile elevilor de liceu ajung la 4.000 de lire la începutul anului. Pentru că părinții întâmpină dificultăți cu cheltuielile școlare ale copiilor, ei preferă liceele profesionale. Copiii sunt la școală o zi pe săptămână și sunt angajați în firmă unde își fac stagiile, unde primesc o treime din salariul minim pe economie,”, afirmă Yılmaz, menționând că peste 1,7 milioane de elevi au părăsit educația formală anul acesta.

Copii rămân înfometați

Șeful Asociației Părinților- Studenți a vorbit și despre faptul că elevii rămân înfometați cât timp sunt la școală pentru că nu-și permit să mănânce la cantină.

„Copiii în curs de dezvoltare nu mănâncă nimic la școală. Ei iau micul dejun acasă dimineața și rămân înfometați toată ziua. Dacă copilul urmează să mănânce la școală, cheltuiala zilnică la cantină ajunge la 30-40 de lire. Situația este mult mai gravă în școlile private. Pentru că au crescut prețurile la energie electrică și gaze naturale, acestea au reflectat acest lucru la prețurile la masă”, susține Yilmaz.

O gustare costă 36 de lire

Potrivit informațiilor primite de la Camera Cantinelor, prețul total al unei căni de ayran, al unui sandviș cu pâine prăjită și al unei sticle de apă este de 36 de lire.

În timp ce costurile pentru școala publică variază în funcție de provincie, cheltuielile pentru papetărie și îmbrăcăminte ale unui elev la începutul anilor de școală sunt de la 2.500 (140 de euro) la 3.000 de lire.

Potrivit Asociației Școlilor Private din Turcia, costul anual al unui singur elev într-o școală privată, care include taxa școlară, masă, papetărie și transportul școlar variază între 50.000 de lire (2.000 de euro) și 180.000 de lire(10.000 de euro).

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.