joi, aprilie 7, 2022

Turcia: O biserică a fost transformată în bibliotecă

O biserică protestantă armeană din provincia anatoliană, Diyarbakır a fost transformată într-o bibliotecă publică, conform Turkish Minutes.

Ministerului Culturii și Turismului va plăti o taxă lunară de 1.000 TL (120 USD) către Direcția Generală pentru Fundații pentru ca biserica să servească drept bibliotecă public.

Comunitatea armeană condamnă decizia

Într-un mesaj video distribuit de jurnalistul Aris Nalcı pe Twitter, Krikor Ağabaloğlu, liderul comunității protestante armene din Turcia, a declarat că decizia le-a cauzat dureri mari și că o condamnată absolut.

„Fiecare om are dreptul să se închine.Este proprietatea comunității protestante armene. În calitate de lider spiritual al protestanților armeni din Turcia, am solicitat să ni se predea clădirea ”, a îndemnat oficialul.

Potrivit lui Ağabaloğlu, comunitatea armeană a predat biserica guvernului în 1983 din motive de securitate. Dar nu a fost returnată comunității armene în ciuda cererilor. Înainte de ultima schimbare, biserica era folosită de biroul guvernatorului provincial pentru cursuri de țesut de covoare.

Distrugerea patrimoniului armean

Au existat îngrijorări continue cu privire la conservarea siturilor culturale și religioase armene din Turcia. 

Pe 17 ianuarie, săptămânalul Agos bilingv turco-armean a raportat că o biserică armeană din secolul al XIX-lea a fost scoasă la vânzare pe un site imobiliar turc. În anunț, biserica, care se află în provincia Bursa, a fost descrisă drept „perfectă pentru o atracție turistică, deoarece se află într-o zonă protejată de UNESCO”.

Pe 26 ianuarie, Agos a raportat că o biserică armeană datând din 1603 în provincia de vest Kütahya care se afla pe lista de păstrare a Ministerului Turc al Culturii și Turismului a fost demolată după ce a fost achiziționată de o parte privată.

O altă biserică armeană, Surp Yerrortutyun (Sfânta Treime), va servi ca „Casa de artă a maeștrilor lumii în umor” ca parte a unui proiect de înființare a unui „sat al umorului” în districtul Akșehir, din centrul Turciei, orașul natal al celebrului satirist turc, Nasreddin din secolul al XIII-lea

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii