O biserică protestantă armeană din provincia anatoliană, Diyarbakır a fost transformată într-o bibliotecă publică, conform Turkish Minutes.
Ministerului Culturii și Turismului va plăti o taxă lunară de 1.000 TL (120 USD) către Direcția Generală pentru Fundații pentru ca biserica să servească drept bibliotecă public.
Comunitatea armeană condamnă decizia
Într-un mesaj video distribuit de jurnalistul Aris Nalcı pe Twitter, Krikor Ağabaloğlu, liderul comunității protestante armene din Turcia, a declarat că decizia le-a cauzat dureri mari și că o condamnată absolut.
„Fiecare om are dreptul să se închine.Este proprietatea comunității protestante armene. În calitate de lider spiritual al protestanților armeni din Turcia, am solicitat să ni se predea clădirea ”, a îndemnat oficialul.
Potrivit lui Ağabaloğlu, comunitatea armeană a predat biserica guvernului în 1983 din motive de securitate. Dar nu a fost returnată comunității armene în ciuda cererilor. Înainte de ultima schimbare, biserica era folosită de biroul guvernatorului provincial pentru cursuri de țesut de covoare.
Distrugerea patrimoniului armean
Au existat îngrijorări continue cu privire la conservarea siturilor culturale și religioase armene din Turcia.
Pe 17 ianuarie, săptămânalul Agos bilingv turco-armean a raportat că o biserică armeană din secolul al XIX-lea a fost scoasă la vânzare pe un site imobiliar turc. În anunț, biserica, care se află în provincia Bursa, a fost descrisă drept „perfectă pentru o atracție turistică, deoarece se află într-o zonă protejată de UNESCO”.
Pe 26 ianuarie, Agos a raportat că o biserică armeană datând din 1603 în provincia de vest Kütahya care se afla pe lista de păstrare a Ministerului Turc al Culturii și Turismului a fost demolată după ce a fost achiziționată de o parte privată.
O altă biserică armeană, Surp Yerrortutyun (Sfânta Treime), va servi ca „Casa de artă a maeștrilor lumii în umor” ca parte a unui proiect de înființare a unui „sat al umorului” în districtul Akșehir, din centrul Turciei, orașul natal al celebrului satirist turc, Nasreddin din secolul al XIII-lea