marți, decembrie 22, 2020

Turcia muşamalizează dovezile de tortură și relele tratamente din penitenciare înaintea vizitei CPT

Departamentul Național de Poliție a avertizat întregul personal să respecte regulile internaționale de detenție și să nu mai utilizeze centrele neoficiale de detenție, cu câteva zile înainte de venirea unei delegații din partea Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) cu scopul de a stabili dacă persoanele aflate în detenţie sunt supuse la rele tratamente, potrivit unei surse anonime a publicaţiei „Epurarea Turciei”, transmite siteul turkeypurge.com

În perioada 28 august -6 septembrie, delegația CPT s-a aflat în Turcia pentru a efectua inspecții. Vizita delegatiei a avut loc pe fondul acuzațiilor pe scară largă în primul rând din partea Amnesty International, care a declarat că a adunat dovezi solide că deținuții din Turcia sunt bătuți, torturați și adesea violați în centrele oficiale și neoficiale de detenție din întreaga țară.

emniyet

Într-o scrisoare confidențială trimisă înainte de vizita CPT și a oferită „Epurării Turciei” printr-o sursă anonimă, șeful adjunct interimar al Poliției Naționale din Turcia a avertizat toți ofițerii cu privire la vizită și le-a ordonat să se evite folosirea instalațiilor sportive ca centre de detenție în timpul șederii delegației în țară. De asemenea, oficialul a cerut ofițerilor de poliție să se supună regulilor internaționale de detenție, în timp ce delegația se află în Turcia și le-a ordonat să se reorganizeze toate centrele de detenție și să pregătească centrele pentru inspecție cât mai curând posibil.

Printre locațiile unde se află deținuții, despre care mass-media spune că acolo au loc torturi și rele tratamente, se află închisoarea Ayas din districtul Sincan din Ankara; sala de sport a sediului central de poliție din Ankara, sala de sport a Academiei de Poliție din Ankara; sediul forțelor speciale din districtul Gölbașı din Ankara; celulele de izolare din districtul Silivri, Istanbul și închisorile Sincan de la Ankara; un depozit din spatele sediului central al poliției din Ankara; sala de sport a Academiei de Poliție Gaffar Okkan din orașul Diyarbakır’s și sala de sport din districtul Bağlar, Diyarbakır.

închisoarea Ayas din districtul Sincan din Ankara; sala de sport a sediului central de poliție din Ankara, sala de sport a Academiei de Poliție din Ankara; sediul forțelor speciale din districtul Gölbașı din Ankara; celulele de izolare din districtul Silivri, Istanbul și închisorile Sincan de la Ankara; un depozit din spatele sediului central al poliției din Ankara

O cameră din imediata apropiere a unei săli de ședințe a unui avocat de la secția de poliție Vatan din Istanbul este de asemenea considerată a se număra printre aceste de locații.

„… În cadrul unei reuniuni de coordonare a Ministerului de Externe ce a avut loc pe 25 august 2016, s-a anunțat că o vizită a CPT în țara noastră este programată în perioada 18 august – 9 septembrie 2016, și că este posibil ca aceasta să meargă în inspecții neanunțate la orice centru de detenție din întreaga țară. În acest sens, vă cer să aveți foarte mare atenție și să evitați folosirea locurilor care servesc drept instituții de detenție, inclusiv a centrelor sportive; care să respecte propriile noastre reglementări și standardele internaționale cu privire la procedurile de detenție; și să se pregătească de urgență toate centrele de detenție pentru vizita menționată.”, scria în scrisoarea secretă din partea șefului adjunct interimar al Poliției Naționale din Turcia, a cărei copie a fost furnizată de o sursă anonimă.

Se așteaptă ca CPT să publice în luna noiembrie raportul final privind vizita de după încercarea de lovitură de stat din Turcia.

În urma tentativei de lovitură de stat din data de 15 iulie, agenția de știri de stat Anadolu a distribuit fotografiile unor soldați torturați care fuseseră reținuți pentru presupusa implicare a acestora în lovitura de stat. De asemenea, mass-media a raportat că în ultimul timp mai mulți deținuți au încercat să se sinucidă în închisoare.

tortura 2

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Închisoare pe viață pentru producția a seriale TV fictive: CEDO nu a dat verdict de 5 ani

Fostul director executiv TV este închis după gratii de șase ani, pentru conținutul a două seriale TV fictive. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu a dat încă un verdict

16 deținuți infectați cu COVID-19. Cazurile ajung la aproape 1.900.000

6 deținuți au fost diagnosticați cu COVID-19 în închisoarea Karabük, din nordul Turciei, pe fondul creșterii cazurilor la nivelul național, relatează Turkish Minutes.

Turcia crește cenzura:“O instituție publică crucială a devenit un braț al lui Erdoğan”

Într-o conferință de presă, marți, HRW a semnalizat că RTÜK a contribuit la cenzură într-o țară în care marea majoritate a știrilor de televiziune sunt deja pro-guvernamentale prin impunerea de interdicții de difuzare de cinci zile pe două posturi TV și amenzi grele pentru alții.

Youtube cedează în fața planului pentru rețelele de socializare a lui Erdogan

Youtube a anunțat că platforma a acceptat prima dispoziție a legii lui Erdogan, activiștii critică acțiunea semnalând creșterea cenzurii în Turcia, informează...

Istanbul: O linie de metrou va fi construită către moscheea preferată a lui Erdogan

Conform, Monitorului Oficial, de pe 17 decembrie, ministerul va construi calea ferată până la moscheea Grand Çamlıca, care a fost finalizată în 2019.

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.