15.4 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Turcia muşamalizează dovezile de tortură și relele tratamente din penitenciare înaintea vizitei CPT

Departamentul Național de Poliție a avertizat întregul personal să respecte regulile internaționale de detenție și să nu mai utilizeze centrele neoficiale de detenție, cu câteva zile înainte de venirea unei delegații din partea Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) cu scopul de a stabili dacă persoanele aflate în detenţie sunt supuse la rele tratamente, potrivit unei surse anonime a publicaţiei „Epurarea Turciei”, transmite siteul turkeypurge.com

În perioada 28 august -6 septembrie, delegația CPT s-a aflat în Turcia pentru a efectua inspecții. Vizita delegatiei a avut loc pe fondul acuzațiilor pe scară largă în primul rând din partea Amnesty International, care a declarat că a adunat dovezi solide că deținuții din Turcia sunt bătuți, torturați și adesea violați în centrele oficiale și neoficiale de detenție din întreaga țară.

emniyet

Într-o scrisoare confidențială trimisă înainte de vizita CPT și a oferită „Epurării Turciei” printr-o sursă anonimă, șeful adjunct interimar al Poliției Naționale din Turcia a avertizat toți ofițerii cu privire la vizită și le-a ordonat să se evite folosirea instalațiilor sportive ca centre de detenție în timpul șederii delegației în țară. De asemenea, oficialul a cerut ofițerilor de poliție să se supună regulilor internaționale de detenție, în timp ce delegația se află în Turcia și le-a ordonat să se reorganizeze toate centrele de detenție și să pregătească centrele pentru inspecție cât mai curând posibil.

Printre locațiile unde se află deținuții, despre care mass-media spune că acolo au loc torturi și rele tratamente, se află închisoarea Ayas din districtul Sincan din Ankara; sala de sport a sediului central de poliție din Ankara, sala de sport a Academiei de Poliție din Ankara; sediul forțelor speciale din districtul Gölbașı din Ankara; celulele de izolare din districtul Silivri, Istanbul și închisorile Sincan de la Ankara; un depozit din spatele sediului central al poliției din Ankara; sala de sport a Academiei de Poliție Gaffar Okkan din orașul Diyarbakır’s și sala de sport din districtul Bağlar, Diyarbakır.

închisoarea Ayas din districtul Sincan din Ankara; sala de sport a sediului central de poliție din Ankara, sala de sport a Academiei de Poliție din Ankara; sediul forțelor speciale din districtul Gölbașı din Ankara; celulele de izolare din districtul Silivri, Istanbul și închisorile Sincan de la Ankara; un depozit din spatele sediului central al poliției din Ankara

O cameră din imediata apropiere a unei săli de ședințe a unui avocat de la secția de poliție Vatan din Istanbul este de asemenea considerată a se număra printre aceste de locații.

„… În cadrul unei reuniuni de coordonare a Ministerului de Externe ce a avut loc pe 25 august 2016, s-a anunțat că o vizită a CPT în țara noastră este programată în perioada 18 august – 9 septembrie 2016, și că este posibil ca aceasta să meargă în inspecții neanunțate la orice centru de detenție din întreaga țară. În acest sens, vă cer să aveți foarte mare atenție și să evitați folosirea locurilor care servesc drept instituții de detenție, inclusiv a centrelor sportive; care să respecte propriile noastre reglementări și standardele internaționale cu privire la procedurile de detenție; și să se pregătească de urgență toate centrele de detenție pentru vizita menționată.”, scria în scrisoarea secretă din partea șefului adjunct interimar al Poliției Naționale din Turcia, a cărei copie a fost furnizată de o sursă anonimă.

Se așteaptă ca CPT să publice în luna noiembrie raportul final privind vizita de după încercarea de lovitură de stat din Turcia.

În urma tentativei de lovitură de stat din data de 15 iulie, agenția de știri de stat Anadolu a distribuit fotografiile unor soldați torturați care fuseseră reținuți pentru presupusa implicare a acestora în lovitura de stat. De asemenea, mass-media a raportat că în ultimul timp mai mulți deținuți au încercat să se sinucidă în închisoare.

tortura 2

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.