vineri, aprilie 26, 2024

Turcia: Legitimațiile de presă ale jurnaliștilor din opoziție au fost anulate

Autoritățile turce au anulat legitimațiile de presă ale jurnaliștilor din ziarele de opoziție, conform Gazete Duvar.

Direcția Prezidențială a Comunicărilor din Turcia a anulat, pe 24 ianuarie, legitimațiile de presă ale jurnaliștilor care lucrează pentru ziarele de opoziție Birgün, Evrensel și Cumhuriyet.

Anulările au fost postate pe site-ul al Direcției de comunicații, dar autoritățile nu au argumentat decizia lor.

Mai mult, după expirarea legitimațiilor, autoritățile întârzie emiterea legitimațiilor pentru jurnaliștii din opoziție.

„De doi ani, cererea mea este investigată de acest directorat.”

„De ce nu poți lua o decizie cu privire la activitatea mea jurnalistică în șase luni? Aștept un răspuns imediat.”

„Aparent, ei dezbat dacă sunt jurnalist sau nu, de trei ani.”

„Mi-am primit legitimația de presă în 1976. Am făcut o cerere și i-am cerut reînnoirea. Ce tot evaluează? Este o rușine …”

Acestea sunt reacțiile jurnaliștilor Tuğrul Eryılmaz, Eylem Nazlıer, Hüseyin Șimșek, Meltem Akyol, Nadire Mater și Sedat Yılmaz.

Fahretin Altul, director de comunicare ale președintului Erdogan a explicat că niciun jurnalist nu este respins, motivănd că 884 de cereri sunt în curs de evaluare.

“13 372 au fost reînoite și predate jurnaliștilor”, a adăugat directorul.

În ultimele luni, 1.400 de carduri de presă au fost anulate, potrivit lui Gökhan Durmuș, președintele Uniunii Jurnaliștilor din Turcia (TGS). Jurnaliștilor li se permite legal să lucreze fără cărți de presă, dar aceste cărți de presă permit reporterilor să acceseze instituțiile guvernamentale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.