vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: Judecătorii au decis că blocarea portalului de știri încalcă libertatea de exprimare

O instanță din Turcia a decis că blocarea unui site de știri, critic referitor la activităţile Guvernului președintelui turc, Reccep Erdogan, încalcă dreptul la libertatea de exprimare, relatează ipa.news.

Curtea Constituțională a Turciei (AYM) a acceptat o cerere depusă în octombrie 2015 de portalul de știri sendika.org, care susține că suspendarea întregului său site de către autoritatea turcă încalcă dreptul la libertatea de exprimare.

Site-ul de știri, Sendika.org a fost blocat pentru prima dată pe 25 iulie 2015, printr-o ordonanță dată de Direcția de Telecomunicații din Turcia (TIB), şi a  fost închis printr-un decret guvernamental după puciul eșuat din 2016.

Cazuri de cenzură online în Turcia 

Instanța superioară a Turciei a refuzat să se pronunțe asupra cazurilor de cenzură online un timp îndelungat, lăsând criticiile și organizațiile pentru drepturile omului să o acuze că renunță la responsabilitatea sa pentru a asigura respectarea libertății de exprimare.

Doi proeminenți profesori de drept și activiști în domeniul drepturilor omului, Yaman Akdeniz și Kerem Altiparmak, au dat în judecată guvernul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) pentru peste o sută de hotărâri judecătorești pentru blocarea anumitor site-uri web, inclusiv sendika.org.

Doar câteva dintre petițiile lor au avut succes. Perechea, de exemplu, a preluat interdicțiile de pe Twitter și YouTube la Curtea Constituțională și la CEDO. 

Acesta din urmă a decis că ambele interdicții încalcă libertatea de exprimare. 

Contrar rutinei sale, Ankara a respectat decizia CEDO și a ridicat interdicțiile.În general, autoritățile turce ignoră verdictele CEDO, deși țara este semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În schimb, optează pentru a plăti amenzi.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.