vineri, decembrie 2, 2022

Turcia: İbrahim Kaboğlu, profesor de drept constituțional: trăim o criză a justiției, reîntoarcerea la normalitate ne va lua ani buni.

İbrahim Kaboğlu, profesor de drept constituțional,  a fost concediat printr-o ordonanță de urgență. Acesta candidează pe listele Partidului Republican Popular (CHP), iar demersul său este pentru normalizarea țării. Cea mai mare criză este în justiție. Aceasta este la pragul lipsei de constituționalitate. „Vom avea nevoie de ani buni pentru a ne reîntoarce la justiție și constituție”.

Prof.dr. İbrahim Kaboğlu, chiar dacă a fost concediat prin ordonanță de urgență, de la Universitatea Marmara, își continuă activitatea de cercetare.  Și- a lansat ultima carte cu titluL „Copiii și Constituția ”, în care prezintă  punct cu punct,cum trebuie să arate o constituție care apăra copiii.

Kaboğlu  a acordat un interviu lui Hilal Köse,reporter la ziarul Cumhuriyet. Kaboglu și-a  prezentat cartea și candidatura. ‘„ Acum,  cea mai mare criză este în justiție. Aceasta este la pragul lipsei de constituționalitate. Avem nevoie de ani buni pentru a ne reîntoarce la justiție și constituție. În acest timp   graţie experienței mele în domeniul  drepturilor omului și în drept constituțional, prin prezența mea în  Parlament, am covingerea că  voi putea avea rezultate mai trainice”.

Răspunsurile pe care le-a dat reporterului de la Cumhuriyet, pe scurt sunt:

Cum sunt afectați copiii de nerespectarea constituției?

– Nerespectarea constituției afectează mai mult copiii decât adulții. În urma tragediei  miniere de la Soma,unde  și-au pierdut viața 301 mineri şi au rămas sute de copii orfani care vor fi marcați pe  tot   restul vieții. Așa cum am mai precizat  este nevoie de constituție  precum e   nevoie de apă- pâine și aer. Spre exemplu copiii care sunt martori ai unei percheziții matinale a forțelor  de ordine, vor fi marcați, mai mult decât încălcarea drepturilor constituționale. Un alt lucru care îi  traumatizează pe copii, este îngrădirea drepturilor  adulților, precum greva, drepturile sociale, contractele colective.

În opinia dumneavoastră care ar fi prima măsură necesară?

– Este necesară informarea copiilor despre credință, conștiință și religie . Aceasta este una din cele mai sensibile probleme din cauza conflictelor dintre drepturi și liberăți. În constituție nu se poate introduce superioritatea unei religii. Din acest motiv, ora de religie în școli trebuie să fie opțională.

În cei 16 ani de guvernare AKP, copiii au crescut într-un mediu al fricii, chiar dacă nu a fost război. Elevii au fost cobai.  A crescut numărul copiilor exploatați. Copiii cât și adulții au devenit victimele  persecuțiilor și abuzurilor provocate de situația de urgență și ordonanțele de urgențe. Pentru normalizare este nevoie de o nouă generație  și trebuie să treacă cu justiția. Mai întâi trebuie anulată situația de urgență. Apoi trebuie să se revină la justiție și constituție normală. În final este nevoie de o nouă reformă a educației.

Alegerile sunt un punct de cotitură

De ce candidați la alegerile din 24 iunie?

În acest moment, în Turcia, în vârtejul crizelor produse de guvernanți,  recunoscute  chiar de ei însăși, trăieşte  criza justiției. Aceasta este la pragul lipsei de constituționalitate. Vom avea nevoie de ani buni pentru a ne reîntoarce la justiție și constituție. În acest timp  experiența mea în drepturile omului și în drept constituțional, prin prezența mea în  Parlament, am covingerea că  voi putea avea rezultate mai trainice”.

 ALEGERI ANTICONSTITUȚIONALE

 Ce credeți despre alegerile derulate în umbra stării de urgență?

– Turcia, din 20 ulie 2016, este oficial condusă prin starea de urgentă. Perioada  de guvernare AKP poate fi  rezumată în  3 idei: anticonstituționalitate,stare de urgență și instabilitate. Oficial în perioada stării de urgență s-au folosit puteri  anticonstituționale ,chiar dacă nu a fost nevoie, a fost schimbată constituția în condițiile situației de urgență. În textul modificat, alegerile erau stabilite pentru data 3 noiembrie 2019. Cu toate că au avut declarații diferite,  cei 2 șefi de partid au modificat  cu 16 luni data alegerilor și în 24  de ore au obligat Parlamentul să aprobe acest lucru.  Din multe puncte de vedere   este anticonstituțional și  nu are nicio legătură cu practica democrației.

De ce au ales această cale?

-Nu s-au întrunit condițiile necesare conform articolului 120 din constituție pentru declararea stării de urgență, într-un mod arbitrar  și printr-o practică dubioasă, chiar dcă nu a fost nevoie, s-a hotărât să se recurgă la  alegerile anticipate și acestea au fost înghesuite într-o perioadă de 2 luni.  În acest fel se încearcă conservarea puterii prin metode antidemocratice, anticonstituționale și arbitrare. Din acestă cauză alegerile din 24 Iunie sunt un punct  de cotitură al luptei pentru democrație. Toți cetățenii  trebuie să se informeze foarte bine,  să schimbe impresii cu cunoscuții și să meargă la vot. Să nu se mulțumească  doar cu atât, să fie cu ochii în patru când  așteaptă  rezultatul  final.

SURSA: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/981643/_Bunun_adi_hukuk_bunalimi_.html

 

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.