luni, aprilie 11, 2022

„Semn pentru IDENTITATE”

Expoziţia „Semn pentru IDENTITATE” a fost deschisă luni la sediul Institutului Cultural Român (ICR), la eveniment participând peste 100 de invitaţi – autori şi artişti români din ţară şi din diaspora.

„Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potenţialul creator al diasporei şi să consolideze legăturile dintre noi, cei din România, care sărbătorim 100 de ani de vieţuire împreună, şi cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral şi sufleteşte, de ţară. În ultima perioadă, ca parte a strategiei actualei conduceri, am intensificat colaborarea cu românii şi artiştii români din diaspora, conştienţi că trebuie să le vorbim românilor de pretutindeni şi să le oferim instrumentele potrivite pentru a promova România în rândul locuitorilor ţărilor în care trăiesc”, a declarat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, în cuvântul de deschidere adresat invitaţilor.

„Acest festival nu ar fi fost posibil fără sprijinul ICR şi fără implicarea Uniunii Artiştilor Plastici. Liliana Ţuroiu este şi un antreprenor cultural de excepţie. Calea dintre idee şi implementare depinde de cei care iau ideile şi le materializează şi acest lucru nu ar fi fost posibil fără ICR”, a spus Sandra Pralong.

„Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potenţialul creator al diasporei şi să consolideze legăturile dintre noi, cei din România, care sărbătorim 100 de ani de vieţuire împreună, şi cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral şi sufleteşte, de ţară (Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR)

Pe simezele expoziţiei, curatoarea Eugenia Oprescu şi Anca Boeriu, coordonatoarea proiectului festivalului, au propus o apropriere între gesturi şi expresii vizuale a zece artişti români din ţară şi din străinătate.

Astfel, festivalul redefineşte valoarea artistului român, indiferent de spaţiul geografic în care acesta se află, şi reface legături culturale între România şi diaspora.

Au fost prezentate lucrări de Brânduşa Bontea, Viorel Chira, Oliviei Janku, Petru Lucaci, Cristian Paraschiv, Delia Perrois, Maria Petcu, Zitta Ring-Pavel, Radu Tuian şi Vasile Tolan.Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni, deschis pe 23 mai, în Sala Tronului de la Muzeul Naţional de Artă al României, printr-o dezbatere cu tema „Românii de peste hotare şi România modernă”, a adus împreună artişti din mai multe domenii de creaţie pentru a dezvolta comunităţi care să celebreze cultura română, indiferent pe ce meleaguri trăiesc autorii. Printre manifestările Festivalului s-au numărat: expoziţii de artă, grafică, fotografie şi carte, dezbateri, concerte, proiecţii de film şi piese de teatru.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.