miercuri, august 31, 2022

„Semn pentru IDENTITATE”

Expoziţia „Semn pentru IDENTITATE” a fost deschisă luni la sediul Institutului Cultural Român (ICR), la eveniment participând peste 100 de invitaţi – autori şi artişti români din ţară şi din diaspora.

„Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potenţialul creator al diasporei şi să consolideze legăturile dintre noi, cei din România, care sărbătorim 100 de ani de vieţuire împreună, şi cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral şi sufleteşte, de ţară. În ultima perioadă, ca parte a strategiei actualei conduceri, am intensificat colaborarea cu românii şi artiştii români din diaspora, conştienţi că trebuie să le vorbim românilor de pretutindeni şi să le oferim instrumentele potrivite pentru a promova România în rândul locuitorilor ţărilor în care trăiesc”, a declarat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, în cuvântul de deschidere adresat invitaţilor.

„Acest festival nu ar fi fost posibil fără sprijinul ICR şi fără implicarea Uniunii Artiştilor Plastici. Liliana Ţuroiu este şi un antreprenor cultural de excepţie. Calea dintre idee şi implementare depinde de cei care iau ideile şi le materializează şi acest lucru nu ar fi fost posibil fără ICR”, a spus Sandra Pralong.

„Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potenţialul creator al diasporei şi să consolideze legăturile dintre noi, cei din România, care sărbătorim 100 de ani de vieţuire împreună, şi cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral şi sufleteşte, de ţară (Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR)

Pe simezele expoziţiei, curatoarea Eugenia Oprescu şi Anca Boeriu, coordonatoarea proiectului festivalului, au propus o apropriere între gesturi şi expresii vizuale a zece artişti români din ţară şi din străinătate.

Astfel, festivalul redefineşte valoarea artistului român, indiferent de spaţiul geografic în care acesta se află, şi reface legături culturale între România şi diaspora.

Au fost prezentate lucrări de Brânduşa Bontea, Viorel Chira, Oliviei Janku, Petru Lucaci, Cristian Paraschiv, Delia Perrois, Maria Petcu, Zitta Ring-Pavel, Radu Tuian şi Vasile Tolan.Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni, deschis pe 23 mai, în Sala Tronului de la Muzeul Naţional de Artă al României, printr-o dezbatere cu tema „Românii de peste hotare şi România modernă”, a adus împreună artişti din mai multe domenii de creaţie pentru a dezvolta comunităţi care să celebreze cultura română, indiferent pe ce meleaguri trăiesc autorii. Printre manifestările Festivalului s-au numărat: expoziţii de artă, grafică, fotografie şi carte, dezbateri, concerte, proiecţii de film şi piese de teatru.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...