joi, aprilie 18, 2024

Turcia: Guvernul a ordonat distrugerea a peste 300.000 de cărți

Peste 300.000 de cărți au fost scoase din școlile și bibliotecile din Turcia și distruse după tentativa de lovitură de stat din 2016, potrivit Ministrului  Educației din Turcia.

Ministrul educației, Ziya Selçuk, a anunțat săptămâna trecută că 301.878 de cărți au fost distruse, întrucât guvernul de la conducere luptă contra oricărei legături cu Fethullah Gülen.

Situațiile absurde abundă. Spre exemplu,în 2016, o carte de matematică a fost interzisă pentru că apăreau  inițialele numelui lui Gülen într-o întrebare: „citind din punctul F în punctul G”, conform site-ului Turkey Purge. De asemenea, în decembrie 2016, ziarul turc BirGün a raportat că manuale au fost distruse și reeditate din cauza cuvântului Pennsylvania, locul unde Gülen locuiește. Mai mult, potrivit rapoartelor, străzile numite Gülen din Ankara au fost redenumite.

Organizațiile internațională de scriitori sunt alarmate de comentariile ministrului educației din Turcia.

„În doar trei ani, peisajul editorial din Turcia a fost decimat, 29 de edituri închise prin decret de urgență pentru„ răspândirea propagandei teroriste ”, au declarat PEN International și PEN UK, într-un comunicat comun.

„Guvernul și-a mărit dramatic influența asupra presei și a publicării, reducând astfel vocile critice”, declară PEN. „Solicităm autorităților turce să permită redeschiderea și funcționarea independentă a editurilor și să pună capăt de urgență  represiunii lor îndelungate asupra libertății de exprimare, care continuă să  fie afectată.”


Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.