miercuri, aprilie 24, 2024

22 de polițiști din Kosovo acuzați după ce au expulzat 6 cetățeni turci

Inspectoratul de Poliție din Kosovo a depus, joi, acuzații penale împotriva a 22 de membri ai poliției kosovare, în urma expulzării a șase cetățeni turci, conform site-ului de știri, prishtinainsight.com

În martie 2018, șase rezidenți turci din Kosovo, angajați ai școlilor Mehmet Akif din Kosovo, instuție pro-Gulen au fost expulzați  la cererea președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

După 16 luni, Procuratura Specială din Kosovo a anunțat că Inspectoratul de Poliție, IPK, a depuse acuzații împotriva membrilor poliției, dar nu a furnizat nicio informație cu privire la natura acuzațiilor.

Am dori să anunțăm că Procuratura Specială a Republicii Kosovo a primit acuzații penale de la Inspectoratul de Poliție din Kosovo împotriva celor 22 de suspecți, în timp ce intervievăm și alți inculpați”, au declarat reprezentanții Procuraturii Speciale.

După examinarea acuzațiilor penale emise de IPK, Procuratura specială va decide dacă va iniția sau nu propriile investigații cu privire la acuzații.

Prim-ministrul Republicii Kosovo ia apărarea poliției

În noiembrie 2018, prim-ministrul kosovar, Ramush Haradinaj, a calificat expulzarea celor șase cetățeni turci deținători de permise de ședere ca fiind „pripită și surprinzătoare”, dar a mai spus că Poliția din Kosovo nu este de vină pentru incident.

„Poliția a executat [actul], poliția credea că face un act patriotic și eroic în beneficiul țării. Nu putem merge la poliție și să le spunem că este vina lor ”, a spus Haradinaj.

Pe 30 martie 2018, Haradinaj a emis o declarație prin care a declarat că nu a fost informat despre acțiunile care au fost efectuate de poliție.  

Avocatul Poporului: Expulzarea este o încălcarea a drepturilor omului

Un raport al Avocatului Poporului cu privire la expulzarea  celor șase cetățeni turci a fost publicat pe 27 aprilie 2018. Hilmi Jashari,avocatul poporului de Kosovo a explicat că „de la primul pas până la ultimul moment”, întregul proces a fost în linia  încălcării obligațiilor legale prevăzute în Constituția Kosovo și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Raportul constată că mai multe legi au fost încălcate în timpul arestării și  expulzării forțate.De asemenea, au fost încălcată și obligațiile stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care interzice extrădarea unui străin pe un teritoriu al unui stat în care ar putea fi în pericol.


Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.