duminică, martie 17, 2024

22 de polițiști din Kosovo acuzați după ce au expulzat 6 cetățeni turci

Inspectoratul de Poliție din Kosovo a depus, joi, acuzații penale împotriva a 22 de membri ai poliției kosovare, în urma expulzării a șase cetățeni turci, conform site-ului de știri, prishtinainsight.com

În martie 2018, șase rezidenți turci din Kosovo, angajați ai școlilor Mehmet Akif din Kosovo, instuție pro-Gulen au fost expulzați  la cererea președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

După 16 luni, Procuratura Specială din Kosovo a anunțat că Inspectoratul de Poliție, IPK, a depuse acuzații împotriva membrilor poliției, dar nu a furnizat nicio informație cu privire la natura acuzațiilor.

Am dori să anunțăm că Procuratura Specială a Republicii Kosovo a primit acuzații penale de la Inspectoratul de Poliție din Kosovo împotriva celor 22 de suspecți, în timp ce intervievăm și alți inculpați”, au declarat reprezentanții Procuraturii Speciale.

După examinarea acuzațiilor penale emise de IPK, Procuratura specială va decide dacă va iniția sau nu propriile investigații cu privire la acuzații.

Prim-ministrul Republicii Kosovo ia apărarea poliției

În noiembrie 2018, prim-ministrul kosovar, Ramush Haradinaj, a calificat expulzarea celor șase cetățeni turci deținători de permise de ședere ca fiind „pripită și surprinzătoare”, dar a mai spus că Poliția din Kosovo nu este de vină pentru incident.

„Poliția a executat [actul], poliția credea că face un act patriotic și eroic în beneficiul țării. Nu putem merge la poliție și să le spunem că este vina lor ”, a spus Haradinaj.

Pe 30 martie 2018, Haradinaj a emis o declarație prin care a declarat că nu a fost informat despre acțiunile care au fost efectuate de poliție.  

Avocatul Poporului: Expulzarea este o încălcarea a drepturilor omului

Un raport al Avocatului Poporului cu privire la expulzarea  celor șase cetățeni turci a fost publicat pe 27 aprilie 2018. Hilmi Jashari,avocatul poporului de Kosovo a explicat că „de la primul pas până la ultimul moment”, întregul proces a fost în linia  încălcării obligațiilor legale prevăzute în Constituția Kosovo și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Raportul constată că mai multe legi au fost încălcate în timpul arestării și  expulzării forțate.De asemenea, au fost încălcată și obligațiile stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care interzice extrădarea unui străin pe un teritoriu al unui stat în care ar putea fi în pericol.


Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.