miercuri, februarie 17, 2021

Turcia: Curtea Constituțională a condamnat statul pentru arestarea nedreaptă a celor trei procurori, după 15 iulie

Curtea Constituțională din Turcia a emis o decizie că de încălcare a drepturilor în urma cererii depuse de trei foști procurori care, după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016, au fost excluși din profesie prin decret sub acuzația de afiliere la mişcarea clericului Gulen, numită și FETO, transmite cotidianul Cumhuriyet.

După ce o perioadă de timp au fost ținuți în arest, cei trei procurori au fost eliberați și la sfârșitul judecății au fost achitați, raportează cotidianul respectiv.

Curtea Supremă  a precizat că reclamanții au fost arestați „fără să existe dovezi clare și fapte concrete care să ateste că au comis un delict”, și a ordonat să li se acorde daune morale foștilor procurori, doi dintre aceștia primind daune pentru prejudicii morale în valoare de de 27 mii 50 de lire turcești (4350 euro) și iar unul 25 mii de lire turcești (3950 euro). Hărțuirea procurorilor după eșecul loviturii de stat. Decizii recuperatorii ale  instanțelor superioare, în mai multe cazuri.

După tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, fostul procuror din oraşul Serik (sudul Turciei), Mustafa Açay, a fost concediat din profesie prin decretul emis pe 20 iulie și reținut pe 18 septembrie 2016 în districtul Manavgat din Antalya. Judecatoria din Manavgat l-a arestat preventiv, motivând că: „Decizia de eliberare a procurorului ar înseamna un atac la conștiința națională prin intermediul sistemului judiciar.”

2745 de procurori și judecători au fost demiși prin aplicarea deciziei Consiliului Superior de magistrați HSYK, după două zile de la puciul eșuat din 2016.

Instanța de fond a acceptat rechizitoriul pregătit cu acuzația de afilere la mișcarea gulenistă, dar peste un an, la 20 noiembrie 2017 a hotărât eliberarea lui Açay. Fostul procuror a fost achitat la ultimul termen din proces, 6 iulie 2018.

E.A., fost procuror din provincia nord estica Artvin, a fost reținut pe 17 iulie 2016 sub acuzația de a fi membru al mișcarii guleniste, și arestat imediat dupa două zile în aceasta provincie. Decretul de demiterea procurorului a fost considerat probă incriminatorie în decizia judecatorului din Artvin.

În rechizitoriu se invocă faptul că un martor a depus mărturie împotriva lui E. A. care a declarat că a folosit aplicația Bylock pentru a comunica telefonic cu unii judecători și procurori. E.A., a fost eliberat după primul process, care a avut loc la 10 octombrie 2017 în provincia Erzurum, iar pe 14 aprilie 2018 a fost achitat. La motivare s-a subliniat că nu există  probe concrete care să dovedească vinovăția fostului procuror.

Guvernul turc a emis noi criterii pentru sistemul judiciar. Guvernul de la conducere desemnează procurorilor aleși în urma unor interviuri individuale și orale, ci nu printr-un examen unitar și centralizat.

Fostul Pocuror de Alaşehir, din vestul Turciei, Ali Aktaş, a fost arestat pe 18 iulie 2016. În procesul deschis la Curtea Penală nr. 14, din İzmir, sub învinuirea de afilere la rețeaua FETÖ, Aktaş a fost eliberat pe 22 mai 2017. Fostul procuror Aktaş, a fost achitat în 13 februarie 2019. În hotărârea judecătorească, Instanța a declarat: „Orice îndoială operează în favoarea inculpatului. Inculpatul beneficiază de prezumția de vinovăție.”

După două zile de la puciul eșuat din 2016, 2745 de procurori și judecători au fost demiși prin aplicarea deciziei Consiliului Superior de magistrați HSYK. Concedierile au urmat și pe parcursul următoarelor luni până când numărul concedierilor avea să ajungă la 4300. Guvernul turc a emis noi criterii pentru sistemul judiciar și procedura de desemnare a procurorilor aleși prin modalitatea desemnării în urma unor interviuri individuale și orale, și nu printr-un examen unitar și centralizat.Drama unei familii: 2 tineri căsătoriți s-au sinucis. Copilul de 18 luni rămas orfan

Doi tineri căsătoriți au fost găsiți în morți în apartamentul lor, joi seară, urmând ca fiica de 18 luni să rămână orfană, informează cotidianul Cumhurriyet.

Turcia: Avocata și activista Eren Keskin a fost condamnată la închisoare sub acuzații de terorism

Activista pentru drepturile omului și avocata Eren Keskin alături de alți trei jurnaliști au fost condamnați, pe 15 februarie, la închisoare sub acuzații de terorism, conform presei turcești.

Imamul de la Hagia Sophia cere schimbarea Constituției: “Turcia trebui să revină la setările sale inițiale”

Imamul principal de la Hagia Sophia a cerut eliminarea din Constituția Turciei a principiului laicității, inspirat de la francezi, o formă mai puțin ”libertară” a conceptului de laicism

Turcia: 39 de persoane reținute pentru activitatea de pe social media într-o săptămână

Poliția turcă a reținut 39 de persoane în perioada 1-7 februarie pentru presupusa „desfășurare a propagandei teroriste”, potrivit unei declarații publicate de Ministerul de Interne.

Noi reguli în Turcia: Vânzarea de țigări, mobilier și electronice vor fi interzisă

Ministrul Comerțului a anunțat noi reguli pentru comercianții pentru a proteja antreprenorii locali, informează T24.com.tr

Senatorii SUA îi cer lui Biden să preseze Turcia să respecte drepturile omului

Scrisoarea bipartidistă semnată de peste 50 de senatori a subliniat acțiunile guvernării lui Erdogan prin care încalcă drepturile omului.

Bătrână chemată să se justifice după ce i-a spus lui Erdogan: „Mi-e foame!”

O bătrână a fost chemată de oficiali turci să se justifice după ce i-a spus lui Erdogan că îi e foame, în timpul unei vizite oficiale în provincia estică, Elazig, conform Gazete Duvar.

Turcia:O fetiță de cinci ani a murit de cancer fără să-și poată vedea tatăl

Turcia:O fetiță de cinci ani a murit de cancer fără să-și poată vedea tatăl