luni, septembrie 25, 2023

Turcia: Criza locuințelor bate la ușă, pe măsură ce prețurile proprietăților cresc

Economiștii își exprimă îngrijorarea cu privire la o criză iminentă a locuințelor în Turcia, pe măsură ce prețul imobiliar crește, conform Stockholm Center for Freedome.

Potrivit unui raport recent al Centrului de Cercetare Economică și Socială a Universității Bahçeşehir (BETAM), a existat o creștere de 89,1 la sută a prețurilor proprietăților din mai 2022 până în mai 2023.

Aceste cifre au contrazis datele Institutului de Statistică Turc (TurkStat), care spunea prețurile imobiliare au crescut cu doar 20,7 la sută în același interval de timp.

TurkStat, care este agenția guvernamentală turcă însărcinată cu producerea de statistici oficiale, a fost supusă criticilor înainte pentru publicarea cifrelor false și a ratelor inflației mai mici decât alte instituții private de statistică.

Criza locuințelor a lovit deja membri vulnerabili ai societății, cum ar fi studenții. Anul trecut, sute de studenți au ieșit în stradă la proteste pentru creșterea prețurilor chiriilor.

Agenții imobiliari au spus că criza locuințelor nu va face decât să se agraveze și că nu văd că se va rezolva în viitorul apropiat.

În ultimii câțiva ani, Turcia a suferit de pe urma unei economii care se deteriorează, cu inflație și șomaj ridicate, precum și cu un istoric slab al drepturilor omului.

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și la utilități împing inflația, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).