Turcii au făcut cozi lungi în fața magazinelor de stat pentru a cumpăra carne mai ieftină înainte de Ramadan, conform Gazete Duvar.
Cumpărătorii s-au aliniat cu câteva ore înainte de deschidere pentru a cumpăra pachete de carne tocată sau tăiată cubulețe înainte de a se epuiza stocul, în fața magazinului „Et ve Süt Kurumu (ESK)”
Există un singur magazin ESK, în provincia centrală Yozgat, iar cozile pe tot parcursul anului cresc în preajma Ramadanului, deoarece oamenii caută să se aprovizioneze cu produse din carne înainte de o lună de mese Iftar.
1,5 de tone de carne pe zi
Magazinul din Yozgat vinde în jur de 1,5 tone de carne în fiecare zi. Un kilogram de carne tocată se vinde cu 229 de lire turcești (7,3 dolari) în magazine, în timp ce același produs se găsește la alte magazine la 430 de lire (13,8 dolari).
Unul dintre cumpărători, Hüseyin Selbes, a început să stea la coadă la 7.30 dimineața în fața magazinului Yozgat pentru a cumpăra un pachet de carne tocată. El a estimat că erau în jur de 600 de oameni la coadă cu el.
„Vom putea cumpăra carne dacă ne va veni rândul, dacă vrea Dumnezeu”, afirmă acesta.
Pensionarul Ertuğrul Cankurtaran era la coadă de la ora 7.20 și spera că va putea cumpăra carne înainte ca stocul să se epuizez.
„Suntem pensionari, ce altceva am putea face?” spune Cankurtaran.
Situația a fost similară și în alte sucursale ale ESK, cum ar fi magazinul din Diyarbakır. Angajații au raportat că magazinul a fost plin înainte de Ramazan. Au vândut aproximativ patru tone de carne la 1.000 de oameni într-o zi.
Fermierii locali trebuie sprijiniți
Șeful Camerei Măcelarilor din Diyarbakır, Hacı Atlı, a declarat că creșterile de preț la produsele din carne au devenit regulate înainte de fiecare Ramadan.
„Cu toate acestea, creșterea nu a fost niciodată atât de severă”, afirmă Atlı, adăugând că unul dintre motivele principale a creșterii prețurilor a fost producția scăzută și prețurile de transport și furaje.
Atlı a adăugat că guvernul ar trebui să acorde prioritate sprijinirii fermierilor locali în loc să exporte animale. „Prețurile vor crește doar dacă nu se iau măsuri urgente”, a avertizat președintele.
„Carne ieftină crea cozi lungi.”
Fostul șef al ESK, Osman Uzun, a fost demis în 2022, în urma unor remarci controversate despre creșterea prețului cu 48%. Uzun a apărat creșterea, spunând „[Carne ieftină] crea cozi lungi. De aceea am crescut prețurile”, la criticile cetățenilor.
Un sondaj din 2022 realizat de MetroPoll Research Company a constatat că 61,8% dintre participanți au încetat complet să mănânce carne pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.
Aproape 70 la sută dintre turci au spus că nu pot pregăti o masă de iftar bogată, iar 59 la sută au spus că nu pot invita oaspeți în timpul sărbătorii de Ramadan, din motive economice, potrivit unui sondaj realizat în 2023 de Ipsos Research.