sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Arestat că l-a insulta Erdogan, după ce a fost închis pentru un comentariu la adresa unui ministru

Un bărbat turc a fost reținut pe motiv că l-a insultat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan pe rețelele de socializare,  la două zile după ce a fost arestat pentru că ar fi insultat pe ministrul de interne, Süleyman Soylu, conform Turkish Minutes.

Bărbatul, identificat ca Erdal E., a fost reținut, miercuri, după ce a comentat la o postare a lui  Soylu cu mama sa, care  în prezent primește tratament pentru COVID-19 într-un spital.

„Mama mea este în spital de 45 de zile, iar vagabondul care ne-a înjurat [într-un comentariu] sub fotografia noastră este eliberat sub supraveghere judiciară. Ce ar trebui să fac acum? Ce diferență are că sunt ministru? Ce înseamnă că nu pot proteja onoarea mamei în timp ce sunt ocupat cu afacerile statului? ” scrie ministrul într-o postare pe Twitter

Urmând ca tot miercuri, Erdal E să fie reținut, de data aceasta sub acuzația că l-ar fi insultat pe președintele Erdoğan pe rețelele de socializare și a fost arestat de un tribunal din Istanbul.

“Republica Turcă este un stat de drept”

Într-o referință deschisă la remarcile lui Soylu, ministrul turc al justiției Abdülhamit Gül a declarat  că nu va primi ordine de arestare a oamenilor.

„Mă adresez celor care îmi dau ordin să arestez oameni pe rețelele de socializare: Republica Turcă este un stat de drept”, susține Gül.

Un total de 27.717 de persoane din Turcia, inclusiv 903 de tineri cu vârsta sub 18 ani, s-au confruntat cu acuzații de insultă la adresa lui Erdoğan de când a fost ales pentru prima dată în 2014. Aproximativ 9.556 de persoane au fost condamnate pentru aceste acuzații.

În Turcia, insultarea președintelui este o infracțiune, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Oricine îl insultă pe președinte poate primi până la patru ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi mărită dacă infracțiunea a fost comisă prin mass-media.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.