marți, septembrie 28, 2021

Turcia: Abuzuri, izolare socială, nedreptăţi, fragmentarea societăţii

După puciul eșuat din 15 Iulie, 70.784 de bugetari din instituțiile statului turc au fost alungați. Împreună cu  56.575 de persoane care sunt suspendate temporar , numărul nedreptăţiţilor  ajunge la 130.000.

Dintre cei persecutaţi şi daţi afară   de la locul de muncă  sunt profesorii bugetari , într-un impresionant  număr de 30.000.

ekin bayraklı

Momentele tragice prin care trec profesorii alungați sunt greu de descris în cuvinte. Una dintre aceste persoane alugate de la locul de muncă  este Ekin Bayrakli, profesor de Psihologie la o școală din zona Küçükçekmece. Bayrakli povestește cele întâmplate la canalul de televiziune BBC Turkce.

,,Am venit de dimineață la școală, colegii m-au avertizat, ei erau deja la curent. M-am uitat pe Monitorul Oficial și mi-am văzut numele afișat. Pentru mine totul devenea limpede.

Legat de destituirea mea din funcţie mai erau afișate trei acuzaţii referitoare la alte persoane „vinovate „de :

  •  -deschiderea unui cont bancar sau a unui credit bancar la Bank Asya
  • – descărcarea unei aplicații Bylock pe telfonul mobil
  • apartenanţa sa la un sindicat al simpatizanților lui Gulen”

Psihologul Ekin Bayrakli își aduce aminte că în trecut a fost pentru un timp scurt,  membru la sindicatul AktifSen.

După ce a fost încorporat  la armată, Bayrakli nu și-a mai plătit taxele la sindicat.După un timp sindicatul a oprit toate activitățile. După 15 iulie a.c. sindicatul a fost închis și toți cei care au fost membri din trecut până la închiderea sindicatului, au fost daţi afară de la locul de muncă.

 „Acum s-a instaurat  la noi o adevărată izolare socială”

Bayrakli subliniază cu insistență că nu a participat la nici o activitate, nu a mers la vreo școală sau  vreun curs de medidație .

După ce a fost dat afară  școală are mari dificultăți pentru a se exprima în societate : ,, Este vorba de izolare socială și îndepărtarea de societate.

Până și cei apropiați au început să nu îmi mai răspundă la telefon. Pentru un om care nu este vinovat aceste lucruri rănesc foarte mult”.

Bayrakli și-a pierdut speranța  de găsi și un  job. Unde a aplicat  pentru  un loc de muncă  ori i-au oferit  un salariu ridicol  ori să muncească la negru.Tot ce își dorește este să fie cercetat.,, Prin calea justiției,vreau să se clarifice  această situație. Odată cu notificarea probelor în dreptul nostru, procedura trebuie să avanseze prin efectul relativ și  în favoarea apărării noastre.”

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”