marți, februarie 7, 2023

Turcia: Abuzuri, izolare socială, nedreptăţi, fragmentarea societăţii

După puciul eșuat din 15 Iulie, 70.784 de bugetari din instituțiile statului turc au fost alungați. Împreună cu  56.575 de persoane care sunt suspendate temporar , numărul nedreptăţiţilor  ajunge la 130.000.

Dintre cei persecutaţi şi daţi afară   de la locul de muncă  sunt profesorii bugetari , într-un impresionant  număr de 30.000.

ekin bayraklı

Momentele tragice prin care trec profesorii alungați sunt greu de descris în cuvinte. Una dintre aceste persoane alugate de la locul de muncă  este Ekin Bayrakli, profesor de Psihologie la o școală din zona Küçükçekmece. Bayrakli povestește cele întâmplate la canalul de televiziune BBC Turkce.

,,Am venit de dimineață la școală, colegii m-au avertizat, ei erau deja la curent. M-am uitat pe Monitorul Oficial și mi-am văzut numele afișat. Pentru mine totul devenea limpede.

Legat de destituirea mea din funcţie mai erau afișate trei acuzaţii referitoare la alte persoane „vinovate „de :

  •  -deschiderea unui cont bancar sau a unui credit bancar la Bank Asya
  • – descărcarea unei aplicații Bylock pe telfonul mobil
  • apartenanţa sa la un sindicat al simpatizanților lui Gulen”

Psihologul Ekin Bayrakli își aduce aminte că în trecut a fost pentru un timp scurt,  membru la sindicatul AktifSen.

După ce a fost încorporat  la armată, Bayrakli nu și-a mai plătit taxele la sindicat.După un timp sindicatul a oprit toate activitățile. După 15 iulie a.c. sindicatul a fost închis și toți cei care au fost membri din trecut până la închiderea sindicatului, au fost daţi afară de la locul de muncă.

 „Acum s-a instaurat  la noi o adevărată izolare socială”

Bayrakli subliniază cu insistență că nu a participat la nici o activitate, nu a mers la vreo școală sau  vreun curs de medidație .

După ce a fost dat afară  școală are mari dificultăți pentru a se exprima în societate : ,, Este vorba de izolare socială și îndepărtarea de societate.

Până și cei apropiați au început să nu îmi mai răspundă la telefon. Pentru un om care nu este vinovat aceste lucruri rănesc foarte mult”.

Bayrakli și-a pierdut speranța  de găsi și un  job. Unde a aplicat  pentru  un loc de muncă  ori i-au oferit  un salariu ridicol  ori să muncească la negru.Tot ce își dorește este să fie cercetat.,, Prin calea justiției,vreau să se clarifice  această situație. Odată cu notificarea probelor în dreptul nostru, procedura trebuie să avanseze prin efectul relativ și  în favoarea apărării noastre.”

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Cutremur Turcia! Un faimos fotbalist cere ajutor în lacrimi:„Nu putem face mare lucru singuri.”

Fostul portar al echipei națională și actualul directorul tehnic Hatayspor, Volkan Demirel, a ajuns viral după ce a început să plângă într-un live de pe contul său de Twitter.

VIDEO! Dezastru în Turcia! Cutremur de 7,4 magnitudine. 284 de morți și 2.323 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter s-a produs în cartierul Pazarcık, din provincia sudică, Kahramanmaraş, conform presei turcești.

Cutremur din Turcia! Elon Mask vrea să trimită sateliți Starlink 

Omul de afaceri miliardar Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, anunțat pe contul său de Twitter că a existat o mare problemă de comunicare în Turcia după cutremur și că, dacă guvernul turc ar aproba ar putea trimite sateliții Starlink pentru ajutor.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.