miercuri, martie 22, 2023

Turcia a inaugurat o nouă navă de foraj în Marea Mediterană: Erdogan promite gaze naturale pentru țară până în 2023

Noua navă de foraj a Turciei, numită după sultanul otoman, Abdulhamid II, a fost inaugurată, pe 9 august, de către președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, conform Bianet.org

Nava va opera în largul coastei provinciei Antalya, din Marea Mediterană pentru explorarea hidrocarburilor.

„Vom trimite nava noastră, Abdülhamid Han, la puțul Yörükler-1, la 55 de kilometri distanță de Gazipașa. În timp ce stabilim obiectivele țării noastre pentru 2023, am văzut că dependența străină de energie a fost problema principală.”, susține Erdogan, în cadrul unei ceremonii pentru prima misiune a navei în portul Tașucu, din orașul sudic, Mersin.

Erdogan promite gaze naturale din Marea Neagră până în 2023

Președintele turc a făcut referință și la explorarea de anul trecut a gazelor naturale din Marea Neagră.

„Rezerva de gaze naturale de 540 de metri cubi pe care am descoperit-o în Marea Neagră a ridicat moralul țării și națiunii noastre. Plănuim să încheiem operațiunile în cele 10 sonde necesare pentru prima fază a gazelor din Marea Neagră și să începem punerea în funcțiune a gazelor naturale achiziționate de acolo pentru națiunea noastră în 2023”, susține Erdogan.

Abdulhamid Han cea mai avansată navă de foraj

Descoperirile de gaze naturale în estul Mediteranei în ultimul deceniu au făcut din regiune o sursă alternativă de energie viabilă pentru Europa, dar au dezvăluit și disputele dintre țările vecine din regiune cu privire la drepturile asupra resurselor.

Ankara a susține că Abdulhamid Han de 238 de metri (780,84 ft) este cea mai mare și cea mai avansată navă de foraj în mare adâncime din flota sa de cercetare și explorare. Poate fora mai mult de 12.000 de metri.

Turcia nu a trimis o navă de foraj în estul Mediteranei de la retragerea navei de foraj Yavuz din apele contestate în septembrie 2020.

Navele de foraj Yavuz, Fatih și Kanuni operează în Marea Neagră, unde Turcia a descoperit o rezervă de gaze naturale cu un volum de 540 de miliarde de metri cubi.

Turcia se bazează aproape în totalitate pe importuri pentru a-și satisface nevoile energetice, iar creșterea prețurilor la energie la nivel mondial a deraiat planul guvernului de a-și transforma deficitul de cont curent la un excedent.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.