miercuri, august 31, 2022

Turcia a inaugurat o nouă navă de foraj în Marea Mediterană: Erdogan promite gaze naturale pentru țară până în 2023

Noua navă de foraj a Turciei, numită după sultanul otoman, Abdulhamid II, a fost inaugurată, pe 9 august, de către președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, conform Bianet.org

Nava va opera în largul coastei provinciei Antalya, din Marea Mediterană pentru explorarea hidrocarburilor.

„Vom trimite nava noastră, Abdülhamid Han, la puțul Yörükler-1, la 55 de kilometri distanță de Gazipașa. În timp ce stabilim obiectivele țării noastre pentru 2023, am văzut că dependența străină de energie a fost problema principală.”, susține Erdogan, în cadrul unei ceremonii pentru prima misiune a navei în portul Tașucu, din orașul sudic, Mersin.

Erdogan promite gaze naturale din Marea Neagră până în 2023

Președintele turc a făcut referință și la explorarea de anul trecut a gazelor naturale din Marea Neagră.

„Rezerva de gaze naturale de 540 de metri cubi pe care am descoperit-o în Marea Neagră a ridicat moralul țării și națiunii noastre. Plănuim să încheiem operațiunile în cele 10 sonde necesare pentru prima fază a gazelor din Marea Neagră și să începem punerea în funcțiune a gazelor naturale achiziționate de acolo pentru națiunea noastră în 2023”, susține Erdogan.

Abdulhamid Han cea mai avansată navă de foraj

Descoperirile de gaze naturale în estul Mediteranei în ultimul deceniu au făcut din regiune o sursă alternativă de energie viabilă pentru Europa, dar au dezvăluit și disputele dintre țările vecine din regiune cu privire la drepturile asupra resurselor.

Ankara a susține că Abdulhamid Han de 238 de metri (780,84 ft) este cea mai mare și cea mai avansată navă de foraj în mare adâncime din flota sa de cercetare și explorare. Poate fora mai mult de 12.000 de metri.

Turcia nu a trimis o navă de foraj în estul Mediteranei de la retragerea navei de foraj Yavuz din apele contestate în septembrie 2020.

Navele de foraj Yavuz, Fatih și Kanuni operează în Marea Neagră, unde Turcia a descoperit o rezervă de gaze naturale cu un volum de 540 de miliarde de metri cubi.

Turcia se bazează aproape în totalitate pe importuri pentru a-și satisface nevoile energetice, iar creșterea prețurilor la energie la nivel mondial a deraiat planul guvernului de a-și transforma deficitul de cont curent la un excedent.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.