sâmbătă, septembrie 30, 2023

Turcia a inaugurat o nouă navă de foraj în Marea Mediterană: Erdogan promite gaze naturale pentru țară până în 2023

Noua navă de foraj a Turciei, numită după sultanul otoman, Abdulhamid II, a fost inaugurată, pe 9 august, de către președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, conform Bianet.org

Nava va opera în largul coastei provinciei Antalya, din Marea Mediterană pentru explorarea hidrocarburilor.

„Vom trimite nava noastră, Abdülhamid Han, la puțul Yörükler-1, la 55 de kilometri distanță de Gazipașa. În timp ce stabilim obiectivele țării noastre pentru 2023, am văzut că dependența străină de energie a fost problema principală.”, susține Erdogan, în cadrul unei ceremonii pentru prima misiune a navei în portul Tașucu, din orașul sudic, Mersin.

Erdogan promite gaze naturale din Marea Neagră până în 2023

Președintele turc a făcut referință și la explorarea de anul trecut a gazelor naturale din Marea Neagră.

„Rezerva de gaze naturale de 540 de metri cubi pe care am descoperit-o în Marea Neagră a ridicat moralul țării și națiunii noastre. Plănuim să încheiem operațiunile în cele 10 sonde necesare pentru prima fază a gazelor din Marea Neagră și să începem punerea în funcțiune a gazelor naturale achiziționate de acolo pentru națiunea noastră în 2023”, susține Erdogan.

Abdulhamid Han cea mai avansată navă de foraj

Descoperirile de gaze naturale în estul Mediteranei în ultimul deceniu au făcut din regiune o sursă alternativă de energie viabilă pentru Europa, dar au dezvăluit și disputele dintre țările vecine din regiune cu privire la drepturile asupra resurselor.

Ankara a susține că Abdulhamid Han de 238 de metri (780,84 ft) este cea mai mare și cea mai avansată navă de foraj în mare adâncime din flota sa de cercetare și explorare. Poate fora mai mult de 12.000 de metri.

Turcia nu a trimis o navă de foraj în estul Mediteranei de la retragerea navei de foraj Yavuz din apele contestate în septembrie 2020.

Navele de foraj Yavuz, Fatih și Kanuni operează în Marea Neagră, unde Turcia a descoperit o rezervă de gaze naturale cu un volum de 540 de miliarde de metri cubi.

Turcia se bazează aproape în totalitate pe importuri pentru a-și satisface nevoile energetice, iar creșterea prețurilor la energie la nivel mondial a deraiat planul guvernului de a-și transforma deficitul de cont curent la un excedent.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.