marți, aprilie 16, 2024

Turcia a inaugurat o nouă navă de foraj în Marea Mediterană: Erdogan promite gaze naturale pentru țară până în 2023

Noua navă de foraj a Turciei, numită după sultanul otoman, Abdulhamid II, a fost inaugurată, pe 9 august, de către președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, conform Bianet.org

Nava va opera în largul coastei provinciei Antalya, din Marea Mediterană pentru explorarea hidrocarburilor.

„Vom trimite nava noastră, Abdülhamid Han, la puțul Yörükler-1, la 55 de kilometri distanță de Gazipașa. În timp ce stabilim obiectivele țării noastre pentru 2023, am văzut că dependența străină de energie a fost problema principală.”, susține Erdogan, în cadrul unei ceremonii pentru prima misiune a navei în portul Tașucu, din orașul sudic, Mersin.

Erdogan promite gaze naturale din Marea Neagră până în 2023

Președintele turc a făcut referință și la explorarea de anul trecut a gazelor naturale din Marea Neagră.

„Rezerva de gaze naturale de 540 de metri cubi pe care am descoperit-o în Marea Neagră a ridicat moralul țării și națiunii noastre. Plănuim să încheiem operațiunile în cele 10 sonde necesare pentru prima fază a gazelor din Marea Neagră și să începem punerea în funcțiune a gazelor naturale achiziționate de acolo pentru națiunea noastră în 2023”, susține Erdogan.

Abdulhamid Han cea mai avansată navă de foraj

Descoperirile de gaze naturale în estul Mediteranei în ultimul deceniu au făcut din regiune o sursă alternativă de energie viabilă pentru Europa, dar au dezvăluit și disputele dintre țările vecine din regiune cu privire la drepturile asupra resurselor.

Ankara a susține că Abdulhamid Han de 238 de metri (780,84 ft) este cea mai mare și cea mai avansată navă de foraj în mare adâncime din flota sa de cercetare și explorare. Poate fora mai mult de 12.000 de metri.

Turcia nu a trimis o navă de foraj în estul Mediteranei de la retragerea navei de foraj Yavuz din apele contestate în septembrie 2020.

Navele de foraj Yavuz, Fatih și Kanuni operează în Marea Neagră, unde Turcia a descoperit o rezervă de gaze naturale cu un volum de 540 de miliarde de metri cubi.

Turcia se bazează aproape în totalitate pe importuri pentru a-și satisface nevoile energetice, iar creșterea prețurilor la energie la nivel mondial a deraiat planul guvernului de a-și transforma deficitul de cont curent la un excedent.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.