marți, iulie 23, 2024

Turcia: 81 de salarii minime pe economie pe oră cheltuite pentru întreținerea Palatului Prezidențial

Palatul Președintelui a cheltuit 81 de salarii minim pe oră în primele cinci luni ale anului 2024, conform Gazete Duvar.

Cheltuielile palatului au ajuns la 4,98 miliarde de lire (151,7 milioane de dolari) în perioada ianuarie-mai.

Cheltuielile palatului prezidențial al Turciei au ajuns la 4,984 miliarde de lire turcești (151,7 milioane de dolari) în perioada ianuarie-mai, marcând o creștere de 227% față de aceeași perioadă a anului trecut.

33,2 milioane de lire pe zi

Aceasta s-a tradus într-o cheltuială zilnică de aproximativ 33,2 milioane de lire, cheltuielile per oră ridicându-se la 1,385 milioane de lire.

Cu alte cuvinte, cheltuielile palatului au ajuns la 81 de salarii minime pe oră, un salariu reprezentând 17.002 de lire.

Anul trecut, cheltuielile pe oră ale palatului s-au ridicat la 50 de salarii minime în ianuarie-mai 2023. Bugetul total alocat pentru palat în 2024 a fost stabilit la 12,283 miliarde de lire. Cu toate acestea, din cauza fondurilor reportate sau transferate din anii anteriori, bugetul total a crescut la 15,953 miliarde de lire.

Guvernul face economie

Luna trecută, guvernul a anunțat „măsuri de economisire” extinse pentru a aborda criza economică și a reduce unele drepturi ale funcționarilor publici în special.

În același timp, a anunțat că salariul minim nu va fi majorat pentru 2024, în ciuda creșterii inflației.

Despre Palatul Prezidențial

Construcţia are 1.000 de camere care acoperă o suprafaţă totală de 200.000 de metri pătraţi. Palatul este de patru ori mai mare decât cel de la Versailles, permiţându-i preşedintelui Erdogan să depăşească grandoarea regelui Louis XIV al Franţei, supranumit şi “Regele Soare”, conform ZF.

Palatul a fost construit in mijlocul unei paduri, la periferia capitalei Ankara, pe un teren pe care primul presedinte, fondatorul Republicii, Mustafa Kemal Atatürk, l-a achizitionat pentru a-si construi o ferma. Constructia acestui palat, cu arhitectura de inspiratie neo-seljukida (prima dinastie turca din Asia Mica – secolele XI-XIII), ar fi costat, potrivit presei turce, aproximativ 350 de milioane de dolari.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.