miercuri, februarie 21, 2024

Turcia: 8 milioane de cetățeni turci suferă de diabet

Procentajul persoanelor care suferă de diabet a crescut în ultimii ani, conform studiilor experților, citate de Hurriyet Daily. 

Tuğbay Tuğ, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Ankara, Departamentul de Chirurgie Generală, a declarat că numărul persoanelor din Turcia suferinde de  diabet zaharat reprezintă acum peste 10% din populație, comparativ cu 7% în urmă cu cinci ani.

„Una din 10 persoane din societate este bolnavă de diabet, iar numărul persoanelor cu diabet este de peste 8 milioane în Turcia”, a declarat profesorul.

Tuğ a subliniat că Turcia este a treia țară ca mărime din Europa în ceea ce privește numărul de pacienți cu diabet. Aproximativ  jumătate dintre pacienții cu diabet își pierd picioarele din cauza rănilor piciorului.

„Rata mortalității pacienților care au pierdut un organ este mult mai mare decât rata mortalității cauzate de majoritatea cancerelor letale, iar 50% mor în trei ani”, a adăugat Tuğbay Tuğ.

Profesorul a estimat că 20% din populația Turciei va avea diabet până în 2025 dacă oamenii nu își schimbă obiceiurile alimentare.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.