vineri, aprilie 26, 2024

Turcia: 7 jurnaliști arestați după protestele care susțin primarii pro-kurzi

Cel puțin șapte jurnaliști au fost arestați în Turcia săptămâna trecută, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ).

Așa cum se relatează  într-o declarație a organizației internaționale, autoritățile i-au arestat pe cei șapte pentru că și-au făcut munca de jurnaliști.

„Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan nu arată niciun semn de a-și reduce amprenta autoritară asupra presei din Turcia și a închiderii  nedrepte a reporterilor doar pentru că și-au făcut treaba”, a declarat directorul programului CPJ, Carlos Martinez de la Serna, la New York.

„Jurnaliștii arestați din 19 august, precum și zeci de alți jurnaliști care stau în temnițele turcești pentru munca lor, ar trebui eliberați imediat.”, a adăugat acesta.

Poliția nu a oferit nicio explicație pentru arestarea lui Tozeren și nu le-a permis avocaților să îl viziteze în arest, invocând o perioadă de restricție de 24 de ore.

Cei cinci au fost arestați în timp ce poliția încerca să oprească protestele pașnice folosind gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Cetățenii turci protestează împotriva înlocuirii primarilor din opoziție, pro-kurzi, cu oficialități din partidul de la conducere, după ce trei primari care fac parte din Partidul Democrat al Poporului Pro-Kurd, au fost dați afară.


Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.