duminică, martie 24, 2024

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar English.

Dilan Ateș de la reportul IHD a atras atenția asupra situației deținuților din penitenciarele Turcești, unde aproximativ 1.564 de deținuți sunt bolnavi, din care 591 dintre aceștia sunt grav bolnavi.

„Astăzi acest număr a crescut conform rezultatelor noastre. Cu toate acestea, știm că numărul deținuților bolnavi este mult mai mare decât aceste constatări. Din păcate, Ministerul Justiției nu împărtășește nici un fel de date cu privire la deținuții bolnavi ”, a spus Ateș.

Au apărut afirmații că 15 din cele 49 de persoane care au murit în închisoare anul acesta s-au sinucis, în timp ce un prizonier a fost eliberat în ziua în care a murit în spital.

„Majoritatea prizonierilor bolnavi nu vor să mergă la spitale pentru că nu vor să stea în secțiile de carantină. Aceste camere sunt neigienice și prea înguste și suprasaturate  până la punctul în care este imposibil să respiri. Este clar că secțiile de carantină , unde prizonierii bolnavi sunt deținuți timp de 14 zile după întoarcerea din spital, reprezintă un mare pericol ”, a susținut Ateș.

În octombrie, în Europa au izbucnit proteste după ce  fotografiile lansate de Bold Medya dezvăluie condițiile din celula de carantină a fostului șef adjunct al poliției, Mustafa Kabakçıoğlu, unde masa de care se servea deținutul  Kabakçıoğlu este vizibil așezată pe un coș de gunoi, cu sticle de apă și suluri de hârtie igienică împrăștiate pe podea.

Potrivit unui raport, Kabakçıoğlu, care era așteptat să fie eliberat din închisoare în martie 2021, a fost găsit mort de gardienii închisorii pe un scaun de plastic în celula sa de carantină pe 29 august, după ce a petrecut nouă zile în carantină. 

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.