miercuri, noiembrie 20, 2024

Turcia: 460 de deținuți au doctorate și peste 2000 au diplome de master

460 de deținuți din închisorile turcești au doctorate și 2.371 au diplome de  masterat, potrivit direcției generale a închisorilor și a detenției, citat de Stockholm Center for Freedome.

Numărul mare de deținuți cu grade avansate indică amploarea presiunii politice asupra mediului academic turc, care a crescut de la o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia  7.316 universitari au fost demiși.

Potrivit Human Rights Watch (HRW), guvernul a interfera cu munca academicienilor și cu protestele studențești, ducând la autocenzură și la scăderea libertății academice din țară.

„Guvernul a efectuat concedieri în masă ale academicienilor fără un proces corespunzător, folosind legături dubioase cu privire la terorism sau la complotul din iulie 2016. Împreună, aceste acțiuni creează un climat de teamă și autocenzură în campus și încalcă obligațiile Turciei în temeiul legii drepturilor omului de a respecta și proteja libertatea academică și libertatea de exprimare”, susțin reprezentanții HRW:

Una dintre cele mai notorii epurării este cunoscută ca „Academicii Păcii”, când 1.128 de persoane care au semnat o declarație în 2016 prin care solicita guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea națiunii și să revină la masa negocierilor pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Problema kurdă, un termen predominant în discursul public al Turciei, se referă la cererea pentru drepturi egale a populației kurde.

Miscarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, judecați și condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate.

Pactul internațional privind drepturile civile și politice (ICCPR), la care Turcia este parte, protejează drepturile indivizilor la libertatea de opinie, de exprimare, de asociere și de întrunire. Libertatea academică este, de asemenea, protejată ca parte a libertății de exprimare în temeiul Convenției europene a drepturilor omului, la care Turcia este parte.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.