Zaman Romania

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni


Un total de 338 de femei în Turcia au fost ucise de bărbați în ultimele 12 luni, conform Turkish Minutes.

Platforma „We Will Stop Femicide” a lansat, vineri, un raport cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, spunând că 338 de femei au fost ucise de bărbați între 8 martie 2023 și 8 martie 2024, iar 248 au murit în circumstanțe suspecte.

Potrivit raportului, majoritatea femeilor au fost ucise de o rudă apropiată masculină: un soț în 134 de cazuri, iubit în 47 de cazuri, fiu în 21 de cazuri, fost iubit în 17 de cazuri, tată în 11 de cazuri sau frate în 6 de cazuri.

Motivul cea mai comun pentru crime a fost refuzul lor de a se căsători sau de a avea o relație cu ucigașii lor, în timp ce alte motive includ „motive financiare” și „ura”.

212 de femei ucise acasă

Raportul mai spune că 212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

12 femei au fost ucise în ciuda ordinelor de protecție, subliniază platforma, adăugând că 36 au inițiat proceduri judiciare pentru a divorța de făptuitori și 19 au depus plângeri la poliție și la parchet împotriva făptuitorilor.

În timp ce 200 de femei au fost ucise cu o armă, 96 au fost înjunghiate până la moarte, 20 au fost sugrumate, 12 au fost bătute până la moarte, două au murit din cauza focului și două au fost aruncate de la înălțime.

Creșterea semnificativă a femicidului

Avocatul Esin İzel Uysal de la platforma „We Will Stop Femicide Platform” a declarat că a existat o creștere semnificativă a femicidului după ce Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul. Aceasta a adăugat că autoritățile au exprimat clar că nu vor ridica un deget în fața încălcărilor drepturilor femeilor.

Despre Convencția de la Istanbul

Acordul din 2011, pe când Erdogan era prim-ministru, denumit în mod obișnuit Convenția de la Istanbul, a fost redactat de Consiliul Europei. Este un cadru legal care urmărește protejarea femeilor și promovarea egalității de gen prin legislație, educație și răspândirea conștientizării asupra violenței domestice.

Conform acordului, semnatarii au trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Convenția a fost semnată de 45 de țări europene, inclusiv România.

Unii conservatori din Turcia spun că acordul amenință structurile familiale și promovează homosexualitatea, invocând principiul său de nediscriminare pe motiv de orientare sexuală.